Kişilerde baharat alerjisi olduğu anlaşıldıktan sonra tedavi genellikle semptomlara alerjisinin tipine ve şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Gıda alerjisinde olduğu gibi baharat alerjisinde de bu durumun önlenmesi ve bu reaksiyonların hızlı bir şekilde tedavi edilmesi meydana gelebilecek daha ciddi reaksiyonların oluşmasına engel olur. Tüm bunların içinde en önemli olan hastaların eğitilmesi durumudur.
Alerjiye sebep olan özel baharatlar belirlenene kadar kişilerin tüm baharatları tüketmekten kaçınması gerekir. Bunun yanında şikayetler için ilaç kullanımı da önemli bir konudur. Özellikle anafilaksi şok riski olan kişilerin yanlarında kendilerine enjekte edebilecekleri epinefrin oto enjektörü bulundurması gerekir.
Baharat alerjisine neden olan baharatların tespit edilmesi durumunda bu baharatların kesinlikle kullanılmaması önemli bir konudur. Paketlenmiş olan gıdaların tüketimi ile alakalı dikkatli olmak gerekir. Bunun yanında hastaların lokantalarda yemek yerken de dikkatli olması önemli bir konudur. Kişiler ayrıca gıda etiketlerini okumalıdır. Potansiyel olabilecek yiyeceklerle alakalı da dikkatli olmak önemli bir konudur.
Hastaların alerjik olan baharatları alması halinde şikayetler ortaya çıktıysa ilaç tedavisine ihtiyaç duyulur. Komplike olmayan alerji durumları için oral antihistaminikler tercih edilebilir. Bu ilaçlar alerji semptomlarını tetikleyen ve bağışıklık sistemi tarafından salınan histamin aktivitesini baskılar.
Baharat alerjisi bazı polen ya da gıdalarda çapraz reaksiyon oldukça önemli bir konudur. Polen alerjisi olan kişilerde gıdalar içerisinden özellikle baharatlara alerji oluştuğu görülmüştür. Polen ve baharatlar arasında çapraz reaksiyona neden olan alerjenler yüksek ısılarda alerjen özelliklerini yitirebilir. Bu nedenle fırınlamak, pişirmek baharat alerjilerinin önüne geçebilir. Bazı alerjenlerin ise ısı le alerjenik özelliklerinin arttığı görülebilir.