Avokado Çekirdeği Faydaları - Hatay Gazetesi

Avokado Çekirdeği Faydaları

  • Eklenme Tarihi :04.08.2024 | 12:47
  • Muhabir :Haber Merkezi

Avokado Çekirdeği Faydaları

Avokado çekirdeği, içerdiği besin öğeleri ve potansiyel sağlık faydaları nedeniyle çeşitli şekillerde tüketilebilir. Çekirdeği toz halinde tüketmek en yaygın yöntemlerden biridir. Toz haline getirilen çekirdek, smoothielere, çorbalara veya salatalara eklenebilir.

Ayrıca, çay olarak tüketmek isteyenler için, çekirdeği küçük parçalara ayırarak kaynar suda demleyebilirsiniz. Cilt bakımında doğal bir peeling olarak da kullanılabilen avokado çekirdeği, hindistancevizi yağı gibi taşıyıcı yağlarla karıştırılarak maske olarak uygulanabilir. Tüketirken dikkat edilmesi gereken nokta, aşırıya kaçmamak ve günlük önerilen miktarı aşmamaktır.

Avokado Çekirdeği Yan Etkileri

Avokado çekirdeği tüketmek hassas sindirim sistemine sahip kişilerde mide rahatsızlıklarına ve kabızlığa yol açabilmektedir. Avokadoya alerjisi olan kişilerde avokado çekirdeği tüketimi de alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Avokado çekirdeğinin uzun süreli ve aşırı tüketimi besin emilimlerinde azalmaya ve avokado çekirdeğinin içerdiği kimyasal bileşiklerden ötürü olumsuz etkilere neden olabilir.

Avokado Çekirdeği Faydaları

Antioksidan Özelliği

Antioksidanlar vücudumuzun normal metabolik süreçleri sırasında oluşan serbest radikal adı verilen moleküllerle ve vücudun iltihaplanması olarak bilinen enflamasyon durumuyla savaşan içeriklerdir. Aynı zamanda hücrelerin korunmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olurlar.

Avokado çekirdeği bünyesinde birkaç farklı tür antioksidan özellik gösteren bileşik barındırır. Bunlara flavonoidler ve fenolik bileşikler örnek gösterilebilir. Her iki bileşik türü de güçlü antioksidan özellikleriyle sağlık üzerine olumlu etki gösterirler.

Kan Yağlarına Faydası

Yapılan bilimsel çalışmalar avokado çekirdeği tüketiminin kanda kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol miktarında düşüşe ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterol miktarında artışa sebep olduğunu göstermektedir. Bilimsel çalışmalar ayrıca kanda diğer bir önemli parametre olan total kolesterol miktarında da düşüşe sebep olduğunu göstermiştir.

Ayrıca avokado çekirdeği içerdiği yüksek omega-3 ve omega-6 içerikleri ile de kan yağlarını düzenler ve daha dengeli hale getirerek sağlık üzerinde pozitif etkiler gösterir.

Kalp Sağlığına Faydası

Avokado çekirdeği içerdiği antioksidan içerikler olan flavonoidler ve fenolik bileşikler sayesinde kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Ayrıca kandaki kötü kolesterol olan LDL düşürücü ve iyi kolesterol HDL yükseltici etkisi ile de kalp hastalıkları üzerinde pozitif bir etki gösterir.

Avokado çekirdeği içerdiği yüksek omega-3 ve omega-6 içerikleri ile kalp sağlığını pozitif etkilemektedir ve bu içerikler sayesinde mevcut bir kalp-damar hastalığının bulunması halinde tedaviyi destekleyici rol oynar.

Kanser Tedavilerinde Destekleyici

Kanser hastalarının beslenmelerine dikkat etmeleri çok önemlidir. Kanserle mücadele ederken yüksek antioksidan içerikli gıdaların önerildiği halihazırda bilinen bir gerçektir. Avokado çekirdeği de içerdiği flavonoidler ve fenolik bileşikler sayesinde kanserle mücadelede tercih edilebilecek destekleyici bir gıdadır.

Bunun haricinde yapılan çalışmalar avokado çekirdeğinin antikanser özellik göstererek kanserle mücadele etmekte güçlü bir gıda olduğunu göstermektedir. Mevcut kanser tedavilerinde, tedaviyi destekleyici bir gıda olarak avokado çekirdeği tercih edilebilir.

Bağışıklığa Faydası

Avokado çekirdeği zengin bir quercetin kaynağıdır. Quercetin flavonoid grubunun bir üyesidir ve yüksek antioksidan ve antienflamatuar etkileri ile bilinir. Bu etkiler sayesinde bağışıklık üzerine pozitif etkiler gösterir. Quercetin sahip olduğu antienflamatuar özellikler sayesinde alerjik reaksiyonları hafifletir. Ayrıca araştırmalar quercetinin alzheimer ve parkinson gibi nörolojik hastalıkları önlemede başarılı olabileceğini göstermektedir.

Ayrıca yapılan çalışmalarda avokado çekirdeğinin antiviral aktivite göstererek virüslerle savaştığı bildirilmiştir. Viral hastalıklarla mücadele eden avokado çekirdeği bağışıklık sistemini destekler.

Cilt Sağlığına Faydası

Avokado çekirdeği içerdiği antioksidan içerikler olan flavonoidler ve fenolik bileşikler sayesinde bozulan cilt bariyerinin tamir edilmesini hızlandırıcı ve cilt bariyerini koruyucu etki gösterir.

Avokado çekirdeği içerdiği bileşikler ile ciltteki kolajen üretimini artırmaktadır. Kolajen üretiminin artması cildi daha sıkı, genç ve pürüzsüz göstermektedir.

Avokado çekirdeği özellikle yağ formunda cilde uygulandığında içeriğindeki yüksek omega-3 ve omega-6 ile yoğun bir nemlendirme özelliği gösterir. Bu sayede cilt kuruluğunu önlemiş olur..

Saç Sağlığına Faydası

Saç sağlığı için belirli aralıklarla saç derisini besleyici doğal içerikli yağlar ile maskeler kullanmak çok önemlidir. Bu saç maskeleri sayesinde saç derisi kaybettiği nem dengesini geri kazanır ve saç kökleri beslenmiş olur.

Avokado çekirdeği yağı özellikle son dönemlerde saç derisini beslemek ve nemlendirmek için tercih edilmektedir. İçerdiği aktif bileşenler ile saç köklerini besler ve saçın daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur.

Kilo Vermeye Faydası

Avokado çekirdeğinin faydaları arasında içerdiği yüksek lif oranı sayesinde tok kalma süresini uzatması ve iştah artışını azaltması da mevcuttur. Bu sayede kilo verme sürecinde kişiye yardımcı olur.

Sindirim Sistemine Faydası

Avokado çekirdekleri yüksek lif içerikleri sayesinde sindirim sistemini destekleyerek kabızlığı önleyebilir ve mevcut antioksidan özellikleri ile bağırsak sağlığını destekler. Ancak avokado çekirdeklerinin mevcut sert yapıları nedeniyle sindirim sisteminde potansiyel tehlikelere yol açabilir. Bu tehlikeleri önlemek açısından avokado çekirdeğinin toz halinde tüketilmesi tavsiye edilir.

Akne Tedavisine Faydası

Avokado çekirdeği ile yapılan çalışmalarda içeriğinde bulunan flavonoidler ve fenolik bileşikler sayesinde yara iyileşme sürelerinde kısalma gözlemlenmiştir. Avokado çekirdeği antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğundan akne tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir. Akneye neden olan bakterilere karşı savaşır ve iltihaplanmayı azaltır.