Astaksantin Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir? - Hatay Gazetesi

Astaksantin Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

  • Eklenme Tarihi :19.02.2025 | 09:48
  • Muhabir :Haber Merkezi

Astaksantin Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Bu antioksidan, vücudu ve sağlığı korur. Özellikle kalp sağlığının korunmasına fayda sağlar. Aynı zamanda vücuda dayanıklılık katar. Astaksantin faydaları arasında şu maddelere yer verilir;

Beyin fonksiyonlarını destekler.

Hafızayı güçlendirici özellikleri bulunur.

Göz sağlığının korunmasında etkin rol oynar.

Vücutta meydana gelen iltihaplanmaların daha kolay iyileşmesini sağlar.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Damar hastalıkları için faydalıdır.

Bazı kanser çeşitlerine karşı koruma sağlar.

Ciltteki kolajenin korunmasına destek olur.

Canlı bir cilt görünümü sağlar.

Cildin nem dengesinin korunmasına katkıda bulunur.

Ciltteki lekelerin azalmasını sağlar.

Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan görme bozukluğu riskini azaltır.

Kan dolaşımını hızlandırır.

Saç dökülmesi probleminin azaltılmasına yardımcıdır.

Vücuttaki kasların gelişimine olumlu etkileri vardır.

Sperm sayısını artırıcı özellikleri bulunur.

LDL kolesterol için faydalıdır.

Astaksantinin Cilde Faydaları Nelerdir?

Astaksantin, ciltte var olan kolajenin korunmasını sağlar. Aynı zamanda vücudun kolajen üretimi yapmasına da katkı sağladığı bilinir.

Düzenli olarak tüketimde, kişilerin cilt lekelerinde azalmaların meydana geldiği görülür.

Astaksantin, yaşlanma karşıtı etkileri ile de bilinen bir antioksidandır. Ciltte yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan kırışıklık oluşumu, antioksidan tüketimi ile minimuma iner. Kırışıklık oluşum sürecinde de gecikme görülür.

Bu antioksidan sayesinde cilt, elastikiyet kazanır. Cilt problemlerinin ortaya çıkması engellenir. Cilt kanserine yakalanma riski azalır.

Cildin daha sıkı bir görünüme kavuşmasını sağlar ve yüze; parlak, canlı, sağlıklı bir görünüm katar. Kuru cilt yapısına sahip olan kişilerin, ciltlerinde nemlenme oluşumu görülür. Cildin, su tutma kapasitesinin artmasına da yardımcı olur.

Antioksidan alımının, cilde dolgunluk kazandığına dair bazı bilgiler de söz konusudur. Kısaca belirtmek gerekir ise; astaksantinin düzenli olarak tüketilmesi, kişilerin daha sağlıklı bir cilt yapısına sahip olmasına katkı sağlar.

Astaksantinin Zararları Nelerdir?

Astaksantin genel olarak zararlı bir pigment ya da antioksidan değildir. Fakat bazı yan etkileri ortaya çıkabilir. Astaksantin, bazı kişilerde alerjik reaksiyon oluşumuna yol açabilir. Bunun haricinde ise astaksantinin yan etkileri şu şekildedir;

Karın ağrısına yol açabilir.

Hormon seviyelerinde değişiklikler görülebilir.

Dışkıda kırmızı renk görülme ihtimali vardır.

Aşırı tüketimde, sindirim sistemi problemlerine yol açabilir.

Fazla tüketime bağlı olarak ciltte sararma görülebilir.

İshale neden olabilir.

Kan basıncının düşmesine yol açabilir.

Bu yan etkilere sık rastlanmaz. Genellikle aşırı tüketime bağlı olarak ortaya çıkan etkilerdir.

Bu yan etkiler, astaksantin içeren besinlerin tüketiminin azalması halinde ortadan kalkar. Bu antioksidanın en nadir görülen yan etkisi ise nefes darlığı olarak bilinir.

Nefes darlığı görüldüğünde, en yakın sağlık kuruluşunu ziyaret etmeniz önerilir.

Astaksantin Hangi Yiyeceklerde Vardır?

Astaksantin, tüketilen birçok; pembe, kırmızı ve turuncu renkli besin içerisinde yer alan bir antioksidan kaynağıdır. Özellikle deniz ürünleri içerisinde bu antioksidan yer alır. Astaksantin nelerde var sorusuna verilebilecek yanıtlar şu şekildedir;

Somon balığı

Mikroskobik algler

Balık yumurtası

Yengeç

Karides

İstiridye

Alabalık

Kril

Yosun

Yumurta sarısı

Deniz ürünlerinin doğru bir şekilde pişirilmesi ve hazırlanması da bu noktada oldukça önemlidir. Hatalı pişirilen deniz ürünleri, içerisinde yer alan birçok besin kaynağını kaybeder.

Kimler Astaksantin Tüketiminden Kaçınmalıdır?

Astaksantin, herkes için faydalı olan bir antioksidandır. Fakat kronik hastalıkları olan kişilerin, astaksantin içeren besinleri ya da besin takviyelerini tüketmeden önce doktorlarına danışmaları gerekir.

Hamilelik (gebelik) sürecindeki ve emzirme dönemindeki kişilerinde doktor onayı olmadan, bu besinleri tüketmemesi gerekir. Astaksantin tüketiminin yan etkileri, özellikle kronik hastalığı olan ya da gebe kişilerde ortaya çıkabilir.

Doktorunuza danıştıktan sonrasında antioksidan içeren besinleri tüketebilir ya da takviye olarak bu antioksidanı alabilirsiniz. Bu süreçte ise doktorun belirtmiş olduğu tüketim dozunun aşılmamasına ekstra dikkat edilmesi gerekir.

Bunun haricinde ise küçük çocuklara aşırı miktarda astaksantin içeren besinlerin yedirilmemesi önerilir. Aşırı miktarda antioksidan alımı, mide problemlerine ve sindirim problemlerine neden olabilir.

Astım hastalarının ve şeker (diyabet) hastalarının da astaksantin içeren besinlerin tüketimine dikkat etmesi gerekir.

Herhangi bir sağlık probleminiz varsa bu besinleri ya da takviyeleri tüketmeden önce, doktorunuza başvurmanız gerekir. İlaç alerjisi olan kişilerin de takviye almaması önerilir.

Astaksantin Takviye Olarak Alınabilir mi? Kilo Aldırır mı?

Astaksantin tüketimi, diyet yapan kişiler için de uygundur. Doğal antioksidan içeren besinler, kilo alımına neden olmaz. Fakat aşırı miktarda besin tüketimine bağlı olarak, kilo alımı söz konusu olabilir.

Astaksantin içeren bazı besin takviyeleri bulunur. Deniz ürünlerinin tüketimini sevmeyen kişiler, astaksantin alımı için bu takviyeleri tercih edebilir. Takviyelerin belirli bir tüketim miktarı vardır. Bu tüketim miktarının aşılmaması halinde, kilo alımı yaşanma ihtimali oldukça düşüktür.