Akciğer Rahatsızlıkları Türleri - Hatay Gazetesi

Akciğer Rahatsızlıkları Türleri

  • Eklenme Tarihi :28.09.2024 | 10:55
  • Muhabir :Haber Merkezi

Akciğer Rahatsızlıkları Türleri

Akciğerde meydana gelen rahatsızlıklar; hava yolu hastalıkları, akciğer dokusu hastalıkları ve akciğer dolaşım hastalıkları olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır.

Hava Yolu Hastalıkları: Hava yolu hastalıkları, akciğer hastalıklarının başlıca türlerinden biridir. Bu tür akciğer hastalıkları, vücudun havayı akciğerlere girip çıkarma yeteneğini etkilemektedir. Akciğere bağlı hava yolu hastalıkları; astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), bronşit ve amfizemdir.

Astım: Astım hastalığı genetik ve alerjenler gibi çevresel faktörlerden kaynaklanabilen ve kronik olduğu bilinen solunum yolu hastalığıdır. Astım asla geçmez, ancak steroid inhalerler gibi ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Astım alevlendiğinde buna astım krizi denir. Yaşanan bu astım krizleri ise iltihaplanma ve hava yollarının daralması sonucu oluşur ve nefes almayı zorlaştırır.

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH): KOAH, zamanla kötüleşen solunum sorunlarına neden olan bir rahatsızlıktır. Kronik bronşit ve amfizem olmak üzere iki farklı tür KOAH rahatsızlığı bulunur.

Kronik bronşitte, bronşiyal tüpler tahriş olur ve iltihaplanıp daralabilir. Amfizemde, solunan hava ile kan arasında oksijen ve diğer gazları taşıyan alveoller zarar görebilir. Sigara içmek KOAH rahatsızlığının ana nedenidir. Sigarayı bırakmak hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir.

Bronşit: Bronşit, bronşiyal tüplerin iltihaplanmasıdır. Burundan veya ağızdan hava solunduğunda, hava boğazdan (trakea) bronşiyal tüplere geçer. Bu tüpler akut enfeksiyonla ya da kronik tahriş nedeniyle iltihaplandığında, hava yolu daralarak mukusla dolabilir. Bu durum nefes almayı zorlaştırır.

Amfizem: Amfizem, solunan hava ile kan arasında gazları hareket ettiren alveollerin hasar almasıyla gelişen bir hastalıktır. Alveoller küçük kesecik şeklindedir. Oldukça hassas ve elastik bir yapısı vardır. Sigara dumanı, kirli hava veya kimyasallar gibi tahriş edici maddelere uzun süreli maruz kalmak alveollere zarar verebilir.