AĞRISI HİSSEDİLMİYOR

  • Eklenme Tarihi :05.04.2022 | 09:40

LAPARASKOPİK (KAPALI) BÖBREK AMELİYATI NEDİR?

AĞRISI HİSSEDİLMİYOR

ÖZEL Defne Hastanesi Hekimlerinden Doç. Dr. Mehmet Murat Rifaioğlu, Laparaskopi (Kapalı) böbrek ameliyatı hakkında bilgiler verdi.

Böbreğin ameliyatla alınmasına ''nefrektomi'' denildiğini belirten Rifaioğlu, “Açık ve laparoskopik (kapalı) böbrek cerrahisi, eskiden aynı temel cerrahi prensiplere göre yapılmaktayken, günümüzde gelişen teknoloji ve cerrahi uygulamalarla, yeni trend olarak böbrek ameliyatları, laparoskopi veya robotik olarak kapalı yöntemlerle yapılmaktadır. Açık operasyon, böbreğin olduğu bölgeye, 15-20 cm uzunluğunda kesilerle yapılıyorken kapalı operasyonlarda ise bu kesinin yerine vücuda 1 cm'lik bir kesiden sokulan kamera yardımı ile ameliyatlar yapılmaktadır.” dedi.

RUTİN OLARAK UYGULUYORUZ

Kanser olamayan böbrekte yapılan cerrahiye ''basit nefrektomi'' dendiğine dikkat çeken Rifaioğlu, “Son yıllarda benign böbrek patolojilerine cerrahi müdahalelerde açık cerrahi yöntemler giderek yerini laparoskopik prosedürlere bırakmıştır. Basit nefrektomi için yeni standart cerrahi teknik laparoskopik nefrektomi olmuştur. Böbrek tümörlerinde ise durum biraz tartışmalı olmakla birlikte, yaklaşım için öneriler genelde tümörün evresine göre değişiklik göstermektedir; lokal evreli dediğimiz, böbrek içinde  sınırlı kanser varlığında, böbrek tümörlerinde laparoskopik radikal nefrektomiyi yani kapalı böbrek cerrahisini standart kabul eden birçok cerrahi merkez mevcuttur ki Defne Hastanesi'nde rutin olarak uygulamaktayız.”

AĞRISI HİSSEDİLMİYOR

“Normal şartlarda açık nefrektomi olacak tüm hastalara, kapalı nefrektomi ameliyatı uygulanabiliyor. Nadir durumlarda kapalı olarak başlanan ameliyat açık ameliyata döndürülebiliniyor. Kapalı nefrektomide görülebilecek komplikasyonlar açıktan daha az sayıda ve şiddettedir. Kapalı Nefrektomi ameliyatlarının riskleri arasında; kanama sebebiyle tekrar ameliyat olmak, dalak ya da bağırsaklarda yaralanma, büyük damarlarda pıhtılaşma, pulmoner emboli (akciğer embolisi) ve az da olsa ölüm riski bulunuyor. Kısacası açık operasyonda görülebilecek riskler daha hafif ve az oranda laparoskopidede görülebilir. Böbrek kapalı yöntemle çıkarıldığında, ameliyat kesileri küçük olduğundan karında ciddi bir ağrı hissedilmiyor. Ağrı az da olsa, hastanın rutin ağrı kesici tedavisi ile ağrısı hissedilmeyecek seviyeye iniyor.”

İLK GÜN HASTA YÜRÜTÜLÜR

“İlk gün yavaş yavaş sıvı gıdalar alınmaya başlanıyor. İlk gün hastanın yürümesi isteniyor. Ameliyat sonrası, ikinci veya üçüncü günde evine gidebiliyor. Hastanın ameliyat sonrası ilk bir hafta 5 kg'dan ağır yük kaldırmaması isteniyor. Aktivite düzeyinizi bu süre içersinde giderek arttırılması öneriliyor. İki haftadan sonra, daha önce yapılan normal aktiviteler tam olarak yapılabiliyor. Taburcu olduktan bir hafta, bir ay, altı ay ve bir sene sonra kontrole gelinmesi isteniyor.” diye konuştu. (Haber Merkezi)