20 YAŞ DİŞLERİNİN ÇIKMASI İÇİN EN UYGUN ZAMAN HANGİ YAŞTIR? - Hatay Gazetesi

20 YAŞ DİŞLERİNİN ÇIKMASI İÇİN EN UYGUN ZAMAN HANGİ YAŞTIR?

  • Eklenme Tarihi :10.03.2024 | 09:36
  • Muhabir :Haber Merkezi

20 YAŞ DİŞLERİNİN ÇIKMASI İÇİN EN UYGUN ZAMAN HANGİ YAŞTIR?

Beslenme alışkanlıklarının değişmesi sonucu çene yapısı giderek küçüldüğünden, 20’lik dişler çıkarken ağızda kendilerine yer bulmakta zorlanıyor. 20 yaş dişleri bilinenin aksine herhangi bir yaşta da çıkabildiği gibi, çene kemiğine gömülü olduğu durumlarda enfeksiyonlar ve yüzde şişmeler meydana getiriyor.

 

20 YAŞ DİŞLERİNİN ÇIKMASI İÇİN EN UYGUN ZAMAN HANGİ YAŞTIR? 

En uygun zaman 18-30 yaşları arasıdır. 20 yaş dişlerinin önündeki ikinci büyük azı dişleri 11-13 yaşlarında ağızda görüldükten sonra, dişlerin sürmesi için yeterli çene kemiği mesafesi var ise 20 yaş dişleri çıkabiliyor. 

NEDEN BAZI KİŞİLERDE 20 YAŞ DİŞLERİ ÇOK İLERİ YAŞLARDA ÇIKABİLİYOR? 

Bu durum çene veya dişin gelişimi ile ilgili olabiliyor.  Diş arkındaki yer darlığı durumlarında dişin çıkabilmesine; dişeti, kemik veya komşu diş engeli mani olabiliyor. Bu gibi durumlarda diş gömülü kalarak, bu engellerden herhangi biri ortadan kalktığında çıkabiliyor ve daha ileriki yaşlarda oluşabiliyor.  

20 YAŞ DİŞLERİNDE PROBLEMLER NİÇİN OLUŞUYOR?  

Dişin yarısı çıkmış yarısı da çene kemiğinde gömülü bulunduğu zaman, çıkmış tarafın etrafını çevreleyen diş eti ile arasında bir diş eti cebi oluşuyor.

Bu diş eti cebi, yediğimiz yemeklerin ve bakterilerin birikimi için müsait bir boşluk oluşturuyor. Bakterilerin bu boşlukta çoğalmasıyla enfeksiyonlar ve yüzde şişmeler meydana gelebiliyor.  

20 YAŞ DİŞLERİNİN OLUŞTURDUĞU PROBLEMLER NELERDİR?

20’lik dişler, diş fırçalarının zor ulaşabildikleri bölgelerde olduğundan, dişteki plağın yeterince temizlenememesine bağlı çürük oluşumları, diş eti enfeksiyonları, bir öndeki dişlerde ara yüz çürükleri gibi problemler ortaya çıkarabiliyor.

20 YAŞ DİŞLERİ HANGİ DURUMLARDA MUTLAKA ÇEKİLMELİ?

6 ay-1 sene gibi zaman aralığında sürekli tekrarlayan, diş eti ve çene iltihaplanmalarında, ileri derecede çürüme durumlarında ve üst çenedeki 20 yaş dişlerinin çıkıp, alttaki 20 yaş dişlerinin çıkmaması durumuna bağlı dişlerde meydana gelen uzamalarda dişin çekilmesinde fayda vardır.

KÖTÜ POZİSYONLU 20 YAŞ NİÇİN ÇEKİLMELİ? 

Bu durumlarda bazen diş fırçasının ulaşamayabileceği konumlarda bulunabiliyor. Dolayısıyla plak birikimi ve çürük oluşumu kaçınılmaz oluyor. Aynı zamanda, genelde üst çene 20 yaş dişleri yanağa doğru eğimli çıkarak bazen rahatsızlık verebiliyor. Hastanın bu şikayetlerden kurtulabilmesi için çekilmeleri gerekiyor. 

20 YAŞ DİŞ ÇEKİMİNİN NORMAL DİŞ ÇEKİMİNDEN FARKI VARMIDIR?

20 yaş dişlerinin çene kemiğindeki konumunda, duruş pozisyonunda, büyüklüğünde sorunları yoksa 20 yaş diş çekiminin, normal çekimden bir farkı yoktur. 

HER 20 YAŞ DİŞLERİNDE AMELİYAT GEREKİRMİ?

Hayır, sadece dişin tam çıkamadığı veya çene içerisinde gömülü kaldığı durumlarda ameliyat uygulanır. 

AMELİYAT SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Çekim bölgesi bir yara bölgesi olduğundan, iyileşme süresince ağrılar meydana gelebilir. Her çekim sonrası olduğu gibi hastaların sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmaları, ilk 24 saat boyunca o taraf ile çiğneme yapmamaları gerekir. Ameliyat sonrasında ağız temizliğimize daha fazla dikkat etmemiz gerekir. 

20 YAŞ DİŞLER KONUSUNDA YAPTILAN YANLIŞLAR

Halk arasında 20 yaş dişlerinin çabuk çürüyen, gereksiz ve çıkar çıkmaz çekilmeleri gereken dişler olduğu inancı yaygındır. Bu inanışın tam tersine, düzenli bir şekilde çıkıyor ve diş dizisini bozmuyor ise mutlaka korunması gerekiyor.

Bazen ağızda çıkmamış ancak diş filmlerinde görülen gömülü kalmış 20 yaş dişleri, yaşamımız boyunca ağızda bir sorun çıkarmadan yerinde durabiliyor. Bu dişlerin çıkmaması sorun teşkil etmeyip, çekilmeleri gerekmeyebilir.

Altlı ve üstlü olarak çıkmış 20 yaş dişleri, çiğneme görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getiriyorsa çekilmeleri için bir neden bulunmamaktadır.