2 YILDA BİR TARAMA YAPTIRIN

  • Eklenme Tarihi :07.10.2022 | 15:24

Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, Sağlık Bakanlığının verilerine göre Türkiye’de kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık olarak yüzde 25’inin meme kanseri olduğunu bildirdi.

2 YILDA BİR TARAMA YAPTIRIN

1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı nedeni ile yazılı bir açıklama yapan Hambolat, “Meme kanseri, memenin süt bezlerinde ve süt kanallarım döşeyen hücreler arasında, çeşitli etkenler sonucu kontrolsüz biçimde çoğalan ve başka organlara yayılma potansiyeline sahip hücrelerin oluşturduğu tümöral yapıdır. Ülkemizde kadınlarda sık görülen kanser tipidir. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık olarak %25’i meme kanseridir.” dedi.

 

ERKEN TEŞHİS HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Meme kanserinde erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirten Hambolat, “Hastalığın en sık görülen belirtisi, memede ele gelen ağrısız ve büyüyen bir kitlenin hissedilmesi, meme başında tek taraflı ve kanlı akıntı, meme başının içeri çekilmesi, deride portakal kabuğu görünümünde kalınlaşma, şişlikler ve kızarıklıklardır. Ele gelen kitlelerin tespiti için 20 yaş üstünde ayda bir kendi kendine meme muayenesi erken teşhiste büyük öneme sahiptir.”

2 YILDA BİR TARAMA YAPTIRIN

“Meme muayenesinde ele kitle gelmeyen durumlarda, erken tanı amacıyla yapılan en etkili tarama yöntemi uMamografi”dir. Ülkemizde meme kanseri sıklığının daha genç yaşlarda görülüyor olması tarama programlarının önemini arttırmaktadır. Bu nedenle 40-69 yaş arası kadınlarda tarama amaçlı 2 yılda bir mamografı çekilmesi önerilir. İlimizde Antakya, Defne, İskenderun, Dörtyol, Reyhanlı ve Kırıkhan ilçelerinde bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) kendi kendine meme muayenesi eğitimleri ile mamografı hizmetleri ücretsiz olarak sunulmaktadır.”

TÜTÜN VE ALKOLDEN UZAK DURUN

“Kanserden korunmada dengeli beslenme, kilo kontrolü, tütün ve tütün ürünlerinden uzak durma, alkol tüketiminin sınırlandırması, düzenli egzersiz ve stresten uzak kalma önemli faktörlerdir. Erken tanı amacıyla kendi kendine meme muayenesi ile mamografınin de ihmal edilmemesi gerekir. Hastalıkların tanı ve tedavisi hakkında doğru bilgi sahibi olmak ve bilinçli hareket etmek, tedavinin başarı şansını pozitif etkiler. ”Erken tanı hayat kurtarır.” dedi.