ZEYTİN MÜZESİ EŞSİZ BİR MİRAS - Hatay Gazetesi

ZEYTİN MÜZESİ EŞSİZ BİR MİRAS

  • Eklenme Tarihi :26.11.2024 | 12:41
  • Muhabir :Haber Merkezi

ZEYTİN MÜZESİ EŞSİZ BİR MİRAS

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi  ve Hatay  belgesellerinin  yönetmeni  Prof. Dr. Sedat Cereci, Altınözü ilçesinin Tokaçlı Mahallesi’nde bulunan ve bölgenin ilk zeytin müzesi olma özelliğini taşıyan Tokaçlı Zeytin Mengene Müzesi’ni ziyaret etti.

Yaklaşık 300 yıllık geçmişe sahip mengene unsurlarının sergilendiği müzeyi müze sorumlusu Janet Çilingir eşliğinde gezen Prof. Dr. Cereci, bölgenin zeytin üretim tarihine ve kültürüne ışık tutan çalışmaya hayranlığını dile getirdi. Zeytinle ilgili tarihsel bilgiler ve geleneksel zeytinyağı üretim yöntemlerini içeren müzenin, Altınözü ve Hatay için büyük bir kazanım olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Cereci, ziyareti sırasında Altınözü ilçesinin zeytincilik tarihi hakkında önemli bilgiler edindiğini vurguladı. Geçtiğimiz yıllarda Toprakhisar Höyüğü'nde yapılan kazılarda 4 bin 300 yıl öncesine ait zeytin çekirdeklerinin bulunduğunu hatırlatan Cereci, bölgenin zeytinle olan bağının Tunç Çağı’na kadar uzandığını belirtti.

Müzeyi, zeytin temalı projelerinde önemli bir kaynak olarak değerlendireceğini ifade eden Prof. Dr. Cereci, “Bu kadar zengin bir zeytin kültürüne sahip bir bölgede, zeytini A’dan Z’ye anlatan bir müzenin olması gerçekten çok kıymetli. Bu proje, sadece Altınözü için değil, tüm Hatay için önemli bir değer. Müzenin hayata geçirilmesinde emeği geçen Altınözü Kaymakamlığı, Altınözü Belediye Başkanlığı ve Sıtkı Durmuş Debboğlu Cami Vakfı’nı yürekten kutluyorum” dedi.

Müze sorumlusu Janet Çilingir’e misafirperverliğinden dolayı teşekkür eden Cereci, Tokaçlı Zeytin Mengene Müzesi’nin bölgenin zeytincilik kültürünü yaşatmada önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Hatay belgeselleri çalışmalarını yeni projelerle devam edeceğini de belirtti.

Altınözü ilçesi, zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı üretimindeki tarihi önemiyle dikkat çekerken, Tokaçlı Zeytin Mengene Müzesi, bu kültürel mirası gelecek kuşaklara aktarmada benzersiz bir görev üstleniyor.