Üniversiteler Hayatın Tam Merkezinde Yer Almalı - Hatay Gazetesi

Üniversiteler Hayatın Tam Merkezinde Yer Almalı

  • Eklenme Tarihi :22.03.2025 | 10:30
  • Muhabir :Haber Merkezi

Üniversiteler Hayatın Tam Merkezinde Yer Almalı

Hatay Engelli Hakları Derneği tarafından Hatay Mustafa kemal Üniversitesi (HMÜ) Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen “Hatay’da Engelli Gençlerin Güçlendirilmesi ve Liderlik Projesi” programında konuşan HMKÜ Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, engelli haklarının önemine dikkat çekti. Konuşmasında birçok konuya değinen Rektör Eren; üniversitelerin topluma katkısına, sosyal medyada oluşturulmaya çalışılan algılara, proje yazımının önemi ve yapay zekânın bu alana uyarlanması gerektiği gibi başlıklara yer verdi.

6 ŞUBATTA ENGELLİ BİREYLERİN SAYISI ARTTI

6 Şubat’tan sonra ilimizde engelli bireylerin sayısının arttığını belirten Rektör Eren, “Öncelikle bunun altını çizmek istiyorum. Aslında her sağlıklı insan bir engelli adayıdır. Hayatta başımıza neyin geleceğini bilemeyiz. Elbette sağlıklı bir yaşam sürmek isteriz ama bu her zaman bizim elimizde olan bir şey değil. Engelli bireyler de toplumun eşit haklara sahip bireyleridir. Sağlıklı bireyler olarak biz hangi haklara sahipsek, hangi yaşam konforuna erişiyorsak, engelli bireylerin de aynı haklara sahip olması gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Onların da hayatlarını en az bizim kadar konforlu bir şekilde sürdürebilmeleri için çaba göstermeliyiz. Yeteneklerini geliştirmelerine ve kendilerini gerçekleştirmelerine imkân sunmak, en temel görevlerimizden biridir.”

ÜNİVERSİTELER KAPALI DEVRE BİR KURUM DEĞİL

Üniversiteler sadece eğitim veren kapalı devre bir kurum olmadığını belirten eren, “Bu düşüncelerle, Hatay Engelli Hakları Derneği Başkanı Hüseyin Ataşer Bey ve Zehra Güngördü hocam bana geldiğinde büyük bir memnuniyet duydum. Çünkü üniversite sadece gençlere eğitim veren, kapalı devre çalışan bir kurum değildir. Üniversitelerin hayatın tam merkezinde yer alması gerektiğine inanıyorum. Öğrencisiyle, öğretim elemanıyla, memuruyla içinde bulunduğu topluma liderlik eden, sorunları çözmek için elini taşın altına koyan, toplumun dertleriyle dertlenen bir yapı olmalıdır. Benim üniversite hayalim budur. Öğretim elemanlarından ve öğrencilerden beklentim, gerçek hayattan kopmadan üniversite yaşamını sürdürmeleridir.”

DAHA İYİ BİR KOŞULLANA SAHİP OLABİLİRİZ

“Her toplumun iyi ve kötü günleri olur. İbn Haldun’un dediği gibi, tüm devletler doğar, büyür, gelişir ve sonra zayıflar. Bu doğanın değişmez kuralıdır. İnsanlar da böyledir; doğar, büyür, güçlenir ve yaşlandıkça eski güçlerini kaybederler. Bu, doğanın ve dünyanın değişmez kanunudur. Ancak bu süreci geciktirmek elimizdedir. Doğru tedbirlerle daha iyi bir yaşam sürebiliriz. O yüzden bu tür algı operasyonlarına fazla takılmadan, kendi toplumumuz için yapabileceklerimize odaklanmalıyız. Kendi ülkemizde zengin olabilir, refah içinde yaşayabiliriz. Hatta Batı ülkelerinden bile daha iyi koşullara sahip olabiliriz.”

GENÇLERE ŞU TAVSİYELERDE BULUNDU

“Bu topluma karşı bir sorumluluğumuz var. Bugüne kadar bizi taşıyan bu toplumdur. Onun gelişmesi için katkı sağlamak bizim görevimizdir. Para her yerde kazanılabilir. Çalışan herkes, bu ülkede zengin olabilir, makam sahibi olabilir. Kendimden örnek vereyim: Fakir bir çiftçi çocuğuydum. Ağa çocuğu falan değilim. Yedi kardeş olarak 10 dönüm civarında bir arazide tarımla uğraştık. Köyde yapılan her işi yaptım. Ama bugün, hamdolsun, üniversitede rektörlük yapma imkânına sahibim. Çalışan herkes bu ülkede başarılı olabilir. Ayrıca, proje yazma eğitimi büyük önem taşıyor. Günümüzde birçok insan geçimini proje yazarak sağlıyor. Birileri bir konuda proje hazırlamak istiyor ve bunun için uzman birine başvuruyor. Proje yazmak artık başlı başına bir meslek hâline geldi. Bunun bir ileri aşaması ise yapay zekâ destekli proje yazımı.” diye konuştu.

Hatay Engelli Hakları Derneği Başkanı Hüseyin Ataşer de gerçekleştirdikleri proje hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Ve gençlere çağrıda bulunarak projenin kariyerleri için önemli bir adım oluşturacağını vurguladı.