SOKAKTA MÜZİK YAPMANIN KEYFİ BAŞKA

  • Eklenme Tarihi :08.10.2022 | 14:47

Ali Koçak, o Antakyalı bir sokak sanatçısı. 35 yaşında. Çok küçük yaşta babasını trafik kazasında kaybetmiş, çok yakın bir zamanda da kansere yakalanan annesini.

SOKAKTA MÜZİK YAPMANIN KEYFİ BAŞKA

Tamda pandemi sürecince, annesinin tedavi masraflarını karşılamak için evinin eşyalarını satmış. Acılar onu yıldırmamış. En büyük destekçisi 4 yıl önce evlendiği eşi. Bu zorlu süreçte eşinin desteği ile ayakta kalmış. Bir çok defa sahne teklifi aldım ama sokağın tadı bir başka diyen 35 yaşındaki sokak sanatçısı Ali Koçak, “Sokakta sanat yapmaya devam ediyorum. Yeni gelmişken, sokak sanatçıları asla dilenci değildir. İnsanlar bizlere dilenci gözüyle bakmasınlar. Onlardan sanat yaptığımız için bize değer vermelerini istiyorum.” dedi.

 

EK İŞLERDE YAPIYORUM

Geçimini sağlamak için ek işlerde yaptığını söyleyen Koçak, “Sokak sanatçılığının yanı sıra ek işlerde yapıyorum. Zaman zaman palyaço oluyorum. Zaman zaman arkadaşlarımın işyerlerine mal geliyor gidip onlara yardım ediyorum. Sokak sanatçılığının tadı bir başka. İnsanlara yakın olmak ve iç içe olmak ayrı bir duygu. Burada şarkılarımı söylerken çok fazla sahne teklifi aldım ama kabul etmedim. Çünkü sokağı daha lezzetli buluyorum. Bazen tatsız şeyler olsa da insanlarla iç içe olmak beni gerçekten mutlu ediyor.”

BİZ DİLENCİ DEĞİLİZ

“insanların biz sokak sanatçılarına dilenci gözüyle bakmaları gerçekten beni üzüyor. Ama o algıyı kırmak üzereyiz. 2010-2011 yıllarında sokak sanatçılığına Saray Caddesinde başladım. Ben sanata başladığımda sokak sanatçılığı bu kadar yaygın değildi. İnsanlar bizlere birazda dilenci gözüyle bakıyorlardı. Buda beni çok üzüyordu. Şimdi sokak sanatçılarının sayısı azaldı. 2016’da tekrar buraya yani eski orun Pazarına döndüm. 7 senedir buradayım.” dedi.

HER GİTAR ÇALAN SOLUĞU SOKAKTA ALMASIN

Her gitar çalmayı öğreneninde sokağa koşmasının yanlış olduğunu belirten Koçak, “Biraz daha geliştirsinler kendilerini. Geçmiş dönemlerde müzik grubu kurmayı denedim ama olmadı. İkili, üçlü gruplarla sokakta müzik yapmayı denedim ama olmadı. Çoğu zaman kafalarımız uyuşmadı.”

İZİNSİZ VİDEO ÇEKMESİNLER

“Sokakta müzik yaparken beni en çok rahatsız eden şey, izinsiz videomun çekilmesi. Antakyalı değildir, o insanın video çekmesinde bir sıkıntı yok. Ama izinsiz video çektiklerinde ben rahatsız oluyorum. Sokakta müzik yapıyoruz. Evet doğru. Ama durup beni dinlemeleri ve şarkıya eşlik etmeleri beni daha çok mutlu ediyor. Ama durup sırf sosyal medyalarında paylaşmak için video çekmeleri beni gerçekten rahatsız ediyor.” dedi.

HERKESİN SEVDİĞİ PARÇALARI SEÇİYORUM

Tarzının karışık müzik olduğunu söyleyen Ali Koçak, “Müzik tarzım çok karışık. İnsanların sevdiği benimsediği şarkılar, türküleri söylemeye özen gösteriyorum. Özgün müzik var. Eski türküler var. Mahsuni’den tut Aşık Veysel’e kadar. Cem Karaca’dan Anadolu Rock, Barış Manço’ya kadar. Rahmetli Kerim Tekin, Barış Akarsu’nun şarkılarını söylüyorum. Sezen aksu’dan var, Suavi var. Kısacası kaliteli ve halkın sevdiği şarkı ve türküleri seviyorum.

İLGİNÇ ANILARIMIZDA OLUYOR

“2010 yılından bu yana sokaklardayım. Kafelerde de sahne aldım. Ben işin mutfağından geldim. Ama Kafelerde müzik yapmak hoşuma gitmedi. Sokak daha lezzetli geldi bana. İnsanlarla iç içeyiz. İlginç anılarım da oldu. Mesela bir Pazar günü Harbiye’de müzik yaparken bir bayanla göz göze geldik. Okuduğum Türkü ona yakın zamanda kaybettiği eşini hatırlatmış. Ağlamaya başladı. Sarıldık beraber ağladık. Böylesi duygusal anlarda yaşadık. O yüzden sokağın lezzeti başka.” diye konuştu. (MUSTAFA SAĞLAM