Hatay’ın Erzin ilçesinde Kalkınma Atölyesi ile Vakıf Turkish Philanthropy Funds işbirliğiyle yürütülen Depremden Etkilenen Mevsimlik Tarım İşçilerinin İyi Olma Hali ve Psikolojik Dayanıklılıklarının Artırılması Projesi toplantısı yapıldı.
Erzin Şehit Ömer Halis Özdemir Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya kaymakam Onur Özaydın Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, ETSO Erzin Ticaret Sanayi Odası Başkanı Muhteşem Vural, Erzin Kaymakamlık Vakıf Müdürü Fatih Büyükoğlan, Erzin Tarım İşçileri Dernek Başkanı Eyüp Tat ve mahalle muhtarları katıldı.
Katılımcılara projeyle ilgili paydaşları bilgiler verilen toplantıda Projenin destekçisi, Türkiye’den Amerika’ya giden ve yerleşen iş insanların kaynak sağladığı belirtilen ABD’de New York Merkezli Vakıf Turkish Philanthropy Funds temsilcisi de özellikle deprem bölgesine katkı vermeye devam edeceklerini söyledi.
PROJELERLE BU SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE PAYDAŞ OLUYORUZ
Kalkınma Atölyesi Genel Sekreteri Ertan Karabıyık, Kalkınma atölyesinin Adana’daki tarım işçilerinin çocuklarıyla ilgili bir projeyle 22 yıl önce kurumsallaştığını ifade ederek “Depremden Etkilenen Mevsimlik Tarım İşçilerinin İyi Olma Hali ve Psikolojik Dayanıklılıklarının Artırılması Projesinde yer almaktan mutluyuz. Biz Kalkınma Atölyesi olarak 22 yıldır bu alanda STK dayanışmasıyla birlikte önemli aşamalar elde ettik. Mevsimlik Tarım işçilerinin Adana’da yaşanan selde, diğer etkenler arasında unutulduğunu fark etti. Çünkü onlar da bu felakette çadırları, yaşam alanları sular altında kalmıştı. Yapılan çalışmalar ülkemizde mevsimlik tarım işçiliğinin önemli sorunlarla karşı karşıya olduğunu saptadık. Karadeniz’de çay toplama iş bir dönem Gürcü işçilerle yapılıyordu, 2011’den sonra ülkemizde Suriyeli göçmenler bu işlerde yer aldılar, şu günlerde de Afgan işçiler bu alanda çalışıyorlar. Bu yönüyle mevsimlik tarım işçilerinin sorunları da artarak çoğalıyor. Biz de düzenlediğimiz projelerle bu sorunun çözümünde paydaş oluyoruz” şeklinde konuştu.
Psikolog Nevin Küçük, Depremden Etkilenen Mevsimlik Tarım İşçilerinin İyi Olma Hali ve Psikolojik Dayanıklılıklarının Artırılması Projesinde, mevsimlik tarım işçilerini iki yaş grubuna (18-24 ve +55) yönelik yüz yüze psikososyal destek çalışmaları tamamlandığını kaydetti.