KADINA YÖNELİK ŞİDDET KÜRESEL BİR SORUN - Hatay Gazetesi

KADINA YÖNELİK ŞİDDET KÜRESEL BİR SORUN

  • Eklenme Tarihi :27.11.2024 | 09:48
  • Muhabir :Haber Merkezi

KADINA YÖNELİK ŞİDDET KÜRESEL BİR SORUN

Hatay Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Süleyman Yıldırım, kadına yönelik şiddetin küresel bir sorun olduğunu belirterek, tarihi kaynakların şiddetin çeşitli formlarda her zaman var olduğunu gösterdiğini bildirdi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısı ile bir açıklama yapan Yıldırım, “Biz, şiddet eylemi kimden gelirse gelsin onun karşısında duruyoruz ve şiddete uğrayan kişinin yanında yer alıyoruz. Bunu hem insani hem manevi bir duruş olarak kabul ediyoruz, aynı zamanda bu, bağlı olduğumuz bakanlığımızın misyonudur. Bu mensubiyetimizi gururla kabul ediyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadelede köklü bir değişim için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

ŞİDDETE SIFIR TOLERANS

Bakanlığımızın talimatıyla, tüm illerde ‘Şiddete Sıfır Tolerans’ ilkesiyle çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Yıldırım Ayrıca, kadın bakanımızın bu konudaki hassasiyeti oldukça güçlüdür. Bakanlığımız bu konuda yaptığı çalışmalarla şiddete dur dedi. 6284 Sayılı Kanun’un 10 yılı aşkın bir süredir uygulanıyor. Ve bu yasa dünyada eşi benzeri olmayan kapsamlı bir yasa. Bakanlığımızın sunduğu hizmetler, temelde iki gruba ayrılmaktadır: Şiddet mağdurlarına ve şiddet uygulayanlara yönelik hizmetler. Şiddet mağdurlarına yönelik hizmetlerde, kadının güçlendirilmesi ve bağımsızlaştırılması esas alınmakta; güvenli barınma, psikolojik ve hukuki destek, iş danışmanlığı, ekonomik destek ve rehberlik gibi çeşitli hizmetler sunulmaktadır.”

ŞİDDETİ ÖNLEMEK İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

“Şiddet uygulayanlara yönelik ise, eğitim, rehberlik, öfke kontrolü, stresle baş etme yöntemleri gibi psikolojik ve mesleki destekler verilmektedir.  Bakanlığımız, şiddet uygulayanlara yönelik “Psiko-sosyal Müdahale Modelinin Geliştirilmesi” projesini TÜBİTAK ile işbirliği içinde tamamladı  ve model 15 Kasım’da nihayete erdi.“Bu model, şiddeti önlemek için en önemli adımlardan birini atmamızı sağlayacak. Ayrıca, TÜİK tarafından yürütülen saha çalışması ile şiddetin kök nedenlerinin belirlenmesi ve önlenmesi hedeflenmektedir” dedi. Yıldırım, kadın konukevlerinin de önemli bir hizmet alanı olduğunu belirterek, “Kadın konukevleri, şiddet mağduru kadınlara ve çocuklarına güvenli barınma imkanı sağlamaktadır. Bakanlığımız, konukevlerinin kapasitesini artırmak için bir proje yürütmektedir” dedi.

DEPREM HOŞGÖRÜYÜ AZALTTI

Son olarak, Hatay’ın Türkiye’deki kadın kooperatifleri açısından 49 il ile önde olduğunu belirten Yıldırım, kadınların çalışma yaşamında daha görünür olmasını sağlamak amacıyla yapılan çalışmaların önemine dikkat çekti. Deprem sonrası toplumdaki stres düzeyinin arttığına ve bunun şiddet eğilimini etkileyebileceğine de değinen Yıldırım, “Deprem, toplumun genel hoşgörüsünü azalttı ve bu durum şiddet eğilimini artırabiliyor” dedi.