KABOTAJ BAYRAMI MUHTEŞEM BİR GECEYLE KUTLANDI

  • Eklenme Tarihi :05.07.2022 | 10:29
  • Muhabir :

İMEAK DTO İskenderun Şubesi üyeleri ve protokol 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını düzenlenen muhteşem bir gecede kutladı.

KABOTAJ BAYRAMI MUHTEŞEM BİR GECEYLE KUTLANDI

İMEAK DTO İskenderun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu ve Meclis Başkanı Adnan Yener’in konukları karşıladığı geceye Hatay Valisi Rahmi Doğan, İskenderun Kaymakam Vekili Dr. Polat Kara, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Emin Ünalan, Sahil Güvenlik Doğu Akdeniz Grup Komutanı SG Yarbay Oğuz Emre Çiçek, İlçe Jandarma Komutanı J. Kd. Yüzbaşı Yusuf Yıldırım, İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, Doğu Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Hayrettin Yıldırım, İskenderun Liman Başkanı Hüseyin Demir, İş İnsanı Recep Atakaş, Antakya TSO Başkanı Hikmet Çinçin, İMEAK DTO İskenderun Şubesi üyeleri ve davetliler katıldı.

DENİZ TİCARETİ ŞEHRİN KADERİNİ DEĞİŞTİRİYOR

Gecede konuşma yapan İMEAK DTO İskenderun Şubesi Meclis Başkanı Adnan Yener, denizcilik ve kabotajın önemine vurgu yaparak 1925 ve 1926’da çıkan limanlar kanununun ülkede denizciliğe ulusal kimlik kazandıran kanunlar olduğunu söyledi.

Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu ise İskenderun Şubesi olarak 1593-1918 yıllarını kapsayan İskenderun Deniz Ticaret tarihini kitaplaştırdıklarını belirterek iskeleden başlayan deniz ticaretinin bir şehrin kaderini nasıl değiştirdiğine vurgu yaptı.

TÜRK DEVLETİ ÖNEMLİ KARAR ALMIŞ

Bir zamanlar Akdeniz’i Türk gölü haline getiren bir milletin evlatları olduklarını hatırlatan Hatay Valisi Rahmi Doğan da “Barbaroslar, Oruç reisler daha ismini zikredemeyeceğim birçok kahraman Akdeniz’i Türk gölü haline getirmiş, ancak ilerleyen zaman içerisinde kapitülasyonlarla bu haklar, ticari üstünlük kaybedilmiş, ciddi tavizler verilmiş. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları 1926 yılında var olan bütün kapitülasyonları kaldırarak Akdeniz’in yine Türk Devleti ve Milletine hizmet etmesi için önemli kararlar almış” dedi.    

Üç tarafı denizlerle kaplı bir ülkede yaşadıklarının altını çizen Vali Doğan, çok özel limanların bulunduğunu, ancak İskenderun limanının bunların içerisinde en özeli, en güzeli olduğunu vurguladı.

Madenli Su Sporları ve Yat Merkezinin bölgeye kazandırılması için yoğun çaba sarf ettiklerini de sözlerine ekleyen Vali Doğan, mevcut tesislerin yeterli gelmeyeceğini, yeni tesisler için de girişimlerinin olduğunu ifade etti.

Gecede ayrıca konuklar müzik eşliğinde Kabotaj Bayramını keyifle kutladılar. (Haber Merkezi)