Antakya Doğa Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Biyolog Dr. Samim Kayıkçı bölgemiz kış çiçeklerinden olan Kardelenler için kaleme aldığı yazısında :”Hatay ili barındırdığı eşsiz doğal güzelliklerle ulusal ve uluslararası düzeyde çok özel bir konumdadır. Kırıkhan’da Hatay Dağ Ceylanları, Samandağ’da Deniz Kaplumbağaları, Yayladağı-Samandağ açıklarında Akdeniz Foku ve Kıkırdaklı balıklar, Altınöz’ünde nesli tehlike altında olan Çizgili Sırtlan, her yıl milyonlarca kuşun göç yolculuğunda kullandığı dünyanın en önemli dar geçitlerinden biri olan Belen Geçidi, yüzlerce kuşa yuva olan Milleyha Sulak Alanı ve Gölbaşı gölü, Amanos Dağlarında Karadeniz İklim Kuşağına özgü bitki örtüsü, dünya üzerinde başka hiçbir yerde olmayan yüzlerce endemik bitki türü ve çok daha fazlası…
İlimiz, deniz seviyesinden 2240 metre (Mığır Dağı-Hassa) yüksekliğe çıkan dağları, sulak alanları, denizel alanları, ovaları, kıyı kumulları, ormanları ve tarım alanlarıyla eşsiz bir biyolojik çeşitlilik barındırır. Bu zenginlik ilimizi biyoçeşitlilik açısından adeta bir açık hava müzesi haline getirir.
İlimiz özellikle bitkiler açısından ayrı bir konuma sahiptir. İlimizde 2500’ün üzerinde bitki türü yayılış gösterir ve bunlardan 300 kadarı ülkemize özgü türlerdir. Yüz kadar bitki ilimize özgüdür ve dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmazlar. İlimiz 200 kadar bitkinin bilimsel isminin verildiği yerdir.
Kış aylarında doğadaki pek çok canlı sessizliğe bürünür. Kimi uykuya dalar, kimi yaprak döker, kimisi de çok uzak diyarlara göç eder. Pek çok canlı havaların ısınacağı bahar aylarını sabırla bekler. Öyle canlılar vardır ki kışın en çetin şartlarına meydan okurcasına doğayı eşsiz renklere boyarlar. Bunlar, doğanın asi çocukları kış çiçekleridir. Kardelenler, çiğdemler, süsenler, nergisler, sümbüller... Kimi binlerce şiire konu oldu... kimi efsanelere... kimi şarkılara... Kış çiçeklerin en güzellerinden biri de kardelendir. Bilimsel adı “Galanthus” olan kardelen Nergisgiller (Amaryllidaceae) ailesinden bir bitkidir. Ülkemizin farklı bölgelerinde boynueğrice, garipçe, kışçanı, akçabradak ve akdaş gibi farklı isimlerle bilinir.
Kardelen, kar yığınları arasında beyaz renkli gösterişli çiçekler açar. Asaleti ve dayanıklılığı temsil eden bu çiçeklere özel bir sevgi gösterilir. Kardelen, Avrupa’da popüler bir süs bitkisidir. Neredeyse her bahçede kardelene rastlamak mümkündür. Kardelenin çiçek açtığı yerde şans getirdiğine dair mistik bir inanış yaygındır. Uzun yıllar ülkemizden Avrupa ülkelerine kontrolsüz bir şekilde kardelen soğanı ihraç edilmiştir. Bu durum ülkemizin kardelen popülasyonlarına büyük zarar vermiştir. Günümüzde ihracata kota konulmuş ve kardelenlerin ülkemizdeki durumları göreceli olarak koruma altına alınmıştır.
Popüler bir süs bitkisi olmalarının yanında kardelenler, adını bitkiden alan ve Alzheimer, çocuk felci ve kas-damar hastalıkların tedavisinde kullanılan “galanthamin” alkoloidini ihtiva eder. Ayrıca bitkinin, geleneksel halk tıbbında, çıban ve mide hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı rapor edilmiştir.
Kardelenler ilimizde Ocak-Mart aylarında çiçek açarlar. Kardelenlere nergisler, süsenler ve sıklamenler eşlik ederler. İlimizin doğal güzelliklerinin tanıtılması, bu zenginliklerin alternatif turizm faaliyetlerinde (botanik turizmi) ve tarımsal faaliyetlerde (süs bitkileri sektörü) değerlendirilmesi, hem bu güzelliklerin korunmasına hem de ilimizin ekonomik gelişmesine destek olacaktır. “ifadelerine yer verdi.
--