Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay'ın demografik yapısının bozulmasına ne kendisinin, ne milletvekillerinin ne de Cumhurbaşkanının izin vermeyeceğini söyledi.
İskenderun’da düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerle bir araya gelerek kent gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Masatlı, Hatay’ın yeniden ihya, inşa ve imar çalışmalarına yönelik hazırlanan projeleri, işleyen süreci ve gelinen son durum hakkındaki bilgileri kamuoyu ile paylaştı.
Vali Masatlı, Hatay’ın demografik yapısının korunacağına vurgu yaptı. Vali Masatlı, “Bizi gömmeden hiçbir yabancı buradan yer alamaz. Hatay özel bir ildir. Milli Güvenlik Kurulu kararına göre Hatay’da bir yabancıya mülk satılamaz. Yatırım yapılırken bile Vali ve ilgili kurumların oluru olmadan iş yapılamaz. Hatay'ın demografik yapısının bozulmasına ne biz ne milletvekillerimiz ne de Cumhurbaşkanımız müsaade eder” dedi.
HER HAFTA BİN YABANCI HATAY’DAN GİDİYOR
Hatay’daki yabancı sayısı ile ilgili de açıklamada bulunan Vali Masatlı, “Hatay'da yabancı sayısı 253 bin 614. Geçen sene bu sayı 285 bin 974 idi. Yani geçen yıla göre yabancı sayısı 30 bin azalmış. Haftada ortalama bin kişi kendi ülkesine çıkış yapıyor” dedi.
TAŞ OCAKLARI İŞLERİ BİTTİĞİNDE KAPATILACAK
Hatay’da şu ana kadar 41 milyon ton enkaz kaldırıldığını aktaran Vali Masatlı, taş ocaklarıyla ilgili de bilgi paylaştı. Vali Masatlı, “Beton maliyeti bin 800 TL idi. Sonra bu fiyat katlandı. İhaleye çıktığımızda müteahhitler işi alamaz oldu. Sebebi çimento fiyatlarının 3’e katlanması. İhale yapamaz olduk. Bakanlıktan şirket kurma izni istedik. Beton santrali kurmak üzere taş ocakları açtık. İlgili bakanlıktan yetki aldık. Şirketin ismi Ay Hakkı ki Ay Hattı Hatay'a Atatürk’ün verdiği bir isimdir. Attığımız bu adımla beraber maliyetler yarıya düştü. Tüm konutlarımız tamamlanınca bu taş ocaklarını da kapatacağız. Biz vatandaşlarımızın daha ucuz bir şekilde ev sahibi olması için uğraşıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
AGREGA ÜRETİCİLERİ BENİ ŞİKAYET ETTİ
Beton, harç ve benzeri yapımında çimento ve suyla kullanılan kum, çakıl, kırma taş gibi taneli malzemeler olarak bilinen agregayı ucuza mal ettikleri için Agrega Üreticileri Birliği tarafından şikayet edildiğini açıklayan Vali Masatlı, Hatay’ın kalkınması için gerekli adımları atmayı sürdüreceklerini ifade etti.
Antakya’nın tarihi Kurtuluş Caddesi’nin trafiğe kapatılacağını duyuran Vali Masatlı, hafta sonunda Dikmece’de yeni hak sahipliği kurası çekileceğini de sözlerine ekledi. Vali Masatlı açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
135 BİN KONUT İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Hatay’da şu ana kadar 173 bin 353 hak sahibinin tespiti tamamlandı, bu rakamın yakın zamanda 176 bine ulaşması bekleniyor. Hak sahipliği kapsamında 135 bin konut ve 15 bin iş yeri için çalışma yürütülüyor. Şimdiye kadar düzenlenen kuralarda toplam 26 bin konutun hak sahipleri belirlendi. Vali Masatlı, TOKİ’nin Hatay’da yürüttüğü çalışmalara da değinerek, 166 bin bağımsız bölüm için inşaat faaliyetlerinin başladığını belirtti. Bu çalışmalar kapsamında planlanan 35 bin konut ile Hatay, TOKİ projeleri arasında ön sıralarda yer alıyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla düzenlenecek bir programda 5. kura çekilişi gerçekleştirilecek. Rezerv alanlara ilişkin vatandaşlardan gelen itirazlara da değinen Masatlı, Hatay halkının daha güvenli ve sağlam konutlarda yaşayabilmesi için itirazları dikkatle değerlendirdiklerini söyledi. Ancak zaman kaybının önlenmesi gerektiğini vurgulayan Vali, “Rezerv alanlarla ilgili yaklaşık 5 bin 500 kişi alandan çıkarıldı, fakat daha sonra 3 bin 500 kişi yeniden başvuru yaptı” ifadelerini kullandı.