Hatay'ın Defne ilçesine bağlı Turunçlu Mahallesinde yer alan Arıtma Tesisi'nin Özbek, Büyükçat,Aknehir, Değirmenbaşıve Sinanlı mahalleleri sınırları içerisinde yer alacak yeni arıtma tesisi taslağı mahalle halkını tedirgin etmeye devam ediyor.
Konuya ilişkin sorunları yerinde inceleyip mahalle halkıyla görüşen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay İl ve Defne İlçe yönetimi, arıtma tesisi yapılmak istenen Özbek, Büyükçat,Aknehir, Değirmenbaşıve Sinanlı mahallelerinibir kez daha ziyaret ederek, belirsizlik içinde kalan bölge halkının sorunlarına ortak oldukları ifade edildi.
YETKİLELER AÇIKLAMA YAPMADI
Herhangi bir yetkilinin arıtma tesisi ile ilgili açıklama yapmamasından kaynaklı tedirginliğin devam ettiğini gözlemlediklerini belirten TİP yöneticileri, "Mahalle halkının özellikle daha önceki arıtma tesislerinin getirmiş olduğu olumsuz durumların; kötü koku, yer altı kaynak sularına (kuyulara) atık suyun karışması, böcek ve haşere sorunu ile hijyen sorunlarının oluşacağına yönelik kaygılarından dolayı arıtma tesisinin kendi mahalle sınırlarında olmasına karşı çıkmaktadır" diyerek, geçen günlerde HATSU'nun yaptığı yazılı açıklamada, yapılacak olan arıtma tesisinin ileri teknoloji ile kapalı sistem arıtma tesisi olacağını ve herhangi bir soruna yol açmayacağını beyan etmesini anımsattı.
SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
TİP açıklamasında; şu görüşleri de sıraladı: "Daha önce de TMMOB başta olmak üzere konu ile ilgili bilimsel çalışma raporları sunan kurumların çalışmalarının dikkate alınması ve daha az yerleşim yeri bulunan alternatif alanların değerlendirilmesi gerekmektedir. Arıtma tesisi değerlendirmelerin sonucunda alternatif bulunamaz ve yine de planlanan mahalleri kapsayacak alanda yapılacak ise, arıtma tesisinin ileri teknoloji ve kapalı tip arıtma tesisi yapılacağına yönelik beyan, resmi yazı ile hukuki bağlamda teminat altına alınmalıdır. 5 mahalle halkının rahatça iletişim kuracağı, arıtma tesisi ile ilgili soruların cevaplarını alabileceği, ulaşılabilir iletişim kanalları yaratılması gereklidir. Ekili tarım arazileri ile ilgili olarak halkın mağduriyetinin giderilmesi gereklidir. Türkiye İşçi Partisi Hatay İl ve İlçe Örgütlerimiz ve Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Meclis üyelerimiz ile birlikte sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiririz."