Çok İyi Bir Kriz Yönetim Sistemi Hazırlanmalı - Hatay Gazetesi

Çok İyi Bir Kriz Yönetim Sistemi Hazırlanmalı

  • Eklenme Tarihi :11.11.2024 | 12:20
  • Muhabir :Haber Merkezi

Çok İyi Bir Kriz Yönetim Sistemi Hazırlanmalı

TİMBİR Danışma Meclisi Başkanı Veysel Cıncık’ın başkanı olduğu Akdeniz İnternet Gazetecileri ve Yayıncıları Derneği (AKİYAD) tarafından İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile “Afetlerde Yerel ve Bölgesel Medyanın Kriz Yönetimindeki Rolü” paneli düzenlendi.

“Afetlerde Yerel ve Bölgesel Medyanın Kriz Yönetimindeki Rolü” başlıklı panelde yerel medya kuruluşlarının afet süreçlerinde oynadığı kritik rol ele alındı. Panelde konuşan İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci depremin ilk anından itibaren üniversite olarak kapılarını tüm halka açtıklarını belirterek; “Spor salonunu hangarımızı açtık. 1 saat içinde 5 bin kişiyi ağırladık. Onlar yerleşirken çorba yapmaya gittik. Çorba pişirmeyi orada öğrendik. Açlığımızı hiç düşünmeden halkımız için çabaladık. 48 kişiyi canlı çıkarmanın mutluluğunu ömrüm boyunca unutamayacağım. Bir daha böyle acılar yaşamamayı diliyoruz” dedi.

ÜLKEMİZDE DEPREM UMURSAMAZLIĞI VAR

TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa ise 100 yılın depremini 6 Şubat tarihinde yaşadıklarını belirterek şöyle konuştu: “Bu kadar büyük bir hareketin olabileceğini bilim adamı olarak kestiremedik. 4 fayın bir anda hareket etmesi olabilecek en kötü senaryonun gerçekleşmesi demek. Ancak dayanışma depremden güçlüdür. Bu deprem her şeyden çok büyüktü. Bu tür afetler sonrası doğru bilginin doğru zamanda doğru insanlara ulaştırılması çok önemli. Biz TİMBİR olarak deprem sonrası afet anında habercilik ve risk yönetimi paneli yaptık. Bizi afetler öldürmüyor, bilinçsizlik öldürüyor. Doğa, dünyayı yaşatmak için deprem yapmak zorunda. Dünyanın herhangi bir yerinde deprem olmasa dünyanın sonu gelmiş demektir. 1999 sonrası yapıların yıkılmaması gerekiyor. Ama maalesef bu binalarında yıkıldığını görüyoruz. Kötü zeminde nasıl bina yaparsanız yapın bina ayakta kalmıyorsa yer yapı denetimi en önemli konumuz olmalıdır. Ülkemizde deprem umursamazlığı var. O nedenle biz hep medya fark ederse toplumda fark eder diyoruz. Medya olarak depreme hazırlığı sürekli gündemde tutmamız gerekiyor.”

KRİZ İÇİNDE KRİZ YAŞADIK

AKİYAD Başkanı ve TİMBİR Danışma Kurulu Başkanı Veysel Cıncık afet anlarında kriz anlarında yeni krizler çıkarıldığını, medyanın yeterince bilgilendirilmediğini savundu. Cıncık; “Afet anında insanlar yanlış bilgilendirildi. Gittiler etrafını çektiler duvar çatlamış binalara ağır hasar raporu verdiler. Benim evim sapasağlam, kolonlarım sağlam, temelim sağlam. Benim evime ağır hasarlı raporu verdiler. Birçok ev mübalağasız söylüyorum yüzde 35, yüzde 40 boşu boşuna yıkıldı. Milli servetin hebasıdır bu. Niye? Bilgisizlikten. Burada bahsettiğim, dedik ki orta hasarlı az hasarlı. Orta hasarlılar yıkılacak yok yıkılmayacak. Vatandaş bir şeyi net olarak anlayamadı. Bir tanesi geliyor diyor ki sizin evler yıkılacak. Adam can havliyle zaten parası yok ne kurtarabilirsem diyor evin pencerelerini söküyor, güneş enerjisini söküyor, korkuluklarını söküyor. Ondan sonra adama diyorlar ki seninki yıkılmayacak. Ne oldu şimdi? Yani biz kriz içinde kriz yaşadık.”

HALK DOĞRU DÜRÜST BİLGİLENDİRİLMEDİ

“Halk doğru dürüst bilgilendirilmedi. Burada bir hatalı mı aramamız gerekiyor? Hayır. Bakın tekrar söylüyorum eğer bu deprem felaketi bir Avrupa ülkesinde olacak olsaydı o ülke bitmişti, batmıştı. Türkiye Cumhuriyeti çok güçlü bir devlettir. Bunu unutmayın. Eğer biz güçlü bir devlet olmasaydık bitmiştik. Net söylüyorum, çok şükür. Ama krizleri yönetemiyoruz sıkıntımız bu. İnsanlar buraya yardım yağdırdı tırlarla. Ama yardımları geçiremedin ki. İhtiyaç olan yere geçiremedin. Karayoluyla bunu düşünemedin. Bir program yapılması gerekiyor. Depremde toplanma yeri var mı? Hala yok. Bakın Sayın Genel Başkanım başta da söyledi 5.9 deprem oluyor. Daha da olacak. Birileri artık bu konuya gerekli özeni göstermeli. Bu iş çocuk oyuncağı değil. Bu iş insanların hayatını çok yakından ilgilendiren bir konu. Bu ülkemizin ve dünyanın bir gerçeği. Biz buna hazırlıklı olmak zorundayız” dedi.

Gazeteci Erdal Yılmaz ve TGC İskenderun Temsilcisi Akın Bodur da deprem sürecinde yaşanan deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Afetlerde Yerel ve Bölgesel Medyanın Kriz Yönetimindeki Rolü Paneline destek veren isimlere plaketleri verildi. Tören toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.