BİZİM SİHRİMİZ BUYDU

  • Eklenme Tarihi :12.04.2022 | 10:39
  • Muhabir :

GERÇEĞE ÇOK YAKIN DÜNYALAR YARATTIK

BİZİM SİHRİMİZ BUYDU

Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliği, mimar Sinan’ı anma etkinlikleri kapsamında, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında ‘Mimarlık ve Metaverse’ konulu bir seminer düzenledi.

istanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Mimar Ahmet Burçin Gürbüz tarafından verilen seminere, oda üyelerinin yanı sıra kentimizde görev yapan mimarlar ve mimarlık bölümünde eğitimlerine devam eden üniversite öğrencileri katılım gösterdi.

Sunum öncesi kısa bir açılış konuşması yapan Mimarlar Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Koray Tanın; “Metaverse, sanal ve arttırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla, kalıcı, çevrimiçi, üç boyutlu sanal ortamları destekleyen internetin varsayılan bir yenilenmesi olarak nitelendiriliyor. Gerçeğe yakın sanal dünya, insanların dijital avatarlarla temsil edildiği paylaşılan bir sanal alan. Sürekli olarak büyüyor ve gelişiyor” diye konuştu.

‘Mimarlık ve Metaverse’ konulu sunumunu yapmak üzere söz alan İstanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Mimar Ahmet Burçin Gürbüz, İskenderunlu olduğunu söyledi.

BİZİM SİHRİMİZ BUYDU

Artık dijital yaşamın önde olduğunu kaydeden Gürbüz; “Bugün benim burada olmama gerek yoktu. Online bir şekilde buraya bağlanıp, sizlerle konuşabilirdik. Sizlerin sorularınızı da alabilirdim, ne anlatmak istiyorsam onları da anlatabilirdim. Bunu size 4 yıl önce söyleseydim, hiçbiriniz yapmak istemezdiniz. Ama bugün pandemi yüzünden hepimiz bir şey öğrendik; buna Online Hayatlar diyoruz.

Gerçekten bir çizgiyi görmeden, bir çizgiyi taklit etmeden bence mimarlık öğrenilmez. Bizlerde bu çizgiyi taklit edebilmek için farklı metotlara yöneldik. Bunlardan bir tanesi de meta dünyalar. Ne demek Meta Dünyalar? İnsanların avatarlarıyla girebilecekleri, gerçeğe çok yakın dünyalar yarattık.

2008’de mezun oldum, burada Koray abi ile bir şeyler yaptık. Sonra sırasıyla önce Ankara’ya gittim, 1 yıl kaldım. Orada bir hastane yaptım, ondan sonra İstanbul’a geçtim. İstanbul’daki ilk projem Maslak 1453 oldu. Ben çok iyi bir tasarımcı değilim. Tekniği çok iyi kullanan bir mimarım. 40 kişilik mimarlık ofisimdeki herkes, istisnasız çok iyi çizim yapıp, bunu çok iyi aktarabiliyordu, bizim sihrimiz buydu. Animasyonlar yapıyordum. 2018’den beri VR gözlüklerle insanlara tasarladığımız mekanı gösteriyoruz.

Hastane yaptık. Hastane yapımında VR gözlüklerle tasarladığımız hastaneyi danışmanlara gösterirken, hatalı buldukları, beğenmedikleri yerlere postit yapıştırmalarını ve neden istemediklerini anlatmalarını istedik. Bütün danışmanlar geldi, postiti koydu, nedenini açıkladı. Bunlar gün aşırı ofise yükleniyordu, ofisten tasarlanıp tekrardan orada gösteriliyordu. Bu bir mimarın hayatını ne kadar kolaylaştırır? Dünyanın diğer ucunda iş yaparken İstanbul’daki ofisimden kontrol etmemi sağlıyordu bu. Bu metaverse dünyanın bir parçası” şeklinde konuştu.

Metaverse hakkında ayrıntılı bilgiler paylaşan Mimar Gürbüz, katılımcıların sorularını da yanıtladı. (Haber Merkezi)