Antakya Çevre Koruma Derneği (AÇKD)Başkanı Nilgün Karasu, Türkiye’nin ilk Sivil Çevre Vizyon Planını yaptıklarını belirtti.
Yaptıkları çalışmalar doğrultusunda bölgedeki ekolojik tahribatın detaylı olarak incelendiğini belirten Karası, “ Antakya Çevre Koruma Derneği’nin ev sahipliğinde, Dünya Mirası Adalar Ekoloji ve Kültür Derneği ve Asist (Asi- İstanbul Sivil İnsiyatifi) iş birliğiyle saha çalışmaları Antakya, Defne, Samandağ, Mileyha ve Asi Nehri Havzası’nda başladı. İlk çekimler tamamlandı ve bölgedeki ekolojik tahribat detaylı olarak inceleniyor.” dedi.
BİR YOL HARİTASI BELİRLİYORUZ
Asi Nehri Havzası’nı merkeze alarak doğa dostu ve afetlere karşı dayanıklı bir gelecek inşa edilmesi için bir yol haritası oluşturduklarını belirten Karasu, “Havasını soluyabildiğimiz, suyunu içebildiğimiz, zengin topraklarını ekebildiğimiz Asi Nehri Havzası’nda tüm canlılarla birlikte yaşamak için bu plana ihtiyacımız var. Çok verimli toprakları ve zengin biyolojik çeşitliliği ile tanınan bu bölgede deprem sonrasında hız kazanan inşaat sürecinde doğal alanların ve halk sağlığının geri planda bırakıldığını görüyoruz. Asi Nehri Çevre Vizyon Planı, Asi Nehri Havzası’nda yaşayan halkın sağlığına ve canlıların yaşamına tehdit oluşturan ekolojik tahribatı tespit etmek ve bu tehditlere alternatif çözümler üretmek için hazırlanıyor.”
YEREL HALKIN YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ
“Bu çevre vizyon planı, bölgemizin ekosistemini koruyarak yerel halkın yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Plan kapsamında belirlenen temel hedefler: Taş Ocakları, Asi Nehri, Tarım Arazileri, Mileyha ve Kıyı Şeridi Çekim ekibimizin gözlemlerine göre bir yandan dünyanın en verimli topraklarından çıkan ürünlerle muazzam yemekler yiyoruz sonra gidip bu toprakların an an nasıl yok edildiğini çekiyoruz. Duyup gördüklerimiz çok vahim insanın aklı, kalbi almıyor. Bu çekimlerin gerçekleşmesinde büyük emek veren ve dernek destekçimiz Değerli Kenan Kantarcı 'ya ve ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.