Soma’da 301 maden işçisinin ölümü ve 162 işçinin yaralanmasının 10’uncu yıldönümü nedeniyle DİSK, KESK, TMOBB, TTB ve Hatay Barosu tarafından yapılan ortak basın açıklamasını okuyan DİSK/Genel-İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Mehmet Emin Doğruel, “Soma’da 301 maden işçisinin ölümü ve 162 işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan katliamın üzerinden tam 10 yıl geçti. Geçen süreçte acımız ve öfkemiz hiç dinmedi. Çünkü Soma katliamı için adalet işlemedi.” dedi.
Soma’da meydana gelen ve 301 madencinin ölümü ile sonuçlanan kaza olayının 10’uncu yıldönümü nedeniyle DİSK, KESK, TMOBB, TTB ve Hatay Barosu tarafından ortak basın açıklaması gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen basın açıklamasına oda ve sendikaların başkanları, yöneticileri ve üyeleri katılım gösterdi.
AŞIRI KAR HIRSI, SORUMLULUKLARININ ÜSTÜNÜ KAPATTI!
Gerçekleştirilen basın açıklamasını okuyan DİSK/Genel-İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Mehmet Emin Doğruel, “Acımız ve öfkemiz hiç azalmadı, çünkü Soma’dan sonra verilen tüm sözler lafta kaldı, ”insan onuruna yakışır iş için, çalışma ortam ve koşulları” iyileştirilmedi. İşçileri ölümcül tehlikelerden koruyan bir çalışma ortamı sağlanmadı. Acımız ve öfkemiz asla dinmedi çünkü kendi sorumluluklarını kadere ve fıtrata havale eden iktidar, maden patronlarının aşırı kar hırslarının yarattığı acımasız üretim koşullarına dair sorumluluklarının üstünü kapattı.”
ZAMAN AŞIMI VE TAKİPSİZLİK KARARI VERİLMESİNDEN KAYGILILAR!
İlk duruşmanın 8 Mayıs 2024 tarihinde yapıldığını belirten DİSK/Genel-İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Mehmet Emin Doğruel, “Soma katliamından sonra sorumluluğu olan kamu görevlileri sistematik olarak korundu. Hükümetten ve ilgili kamu görevlilerinden tek bir kişi bile istifa etmedi, hesap vermedi, yıllarca yargılanmaktan korundu. 2020 yılında Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla sorumluluğu olan kamu görevlilerinin yargılanması yolu açıldı. Ancak aradan 3 yıl geçtikten sonra Aralık 2023 yılında sınırlı sayıda kamu görevlisinin yargılanması için iddianame tamamlandı ve ilk duruşma 8 Mayıs 2024 tarihinde yapıldı. Sorumluların sistematik olarak kollanmasına yıllardır tanık olan madenci aileleri kamu görevlilerinin yargılamasının zaman aşımı kapsamına alınmasından ve takipsizlik kararı verilmesinden kaygılılar.” dedi.
BU DÜZENİN MUTLAKA DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR!
Kar ve birikim için gözü dönmüş bir düzenin olduğunu belirten DİSK/Genel-İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Mehmet Emin Doğruel, “Yalnızca 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası değil, çevre ve sağlıkla ilgili mevzuatta yapılan düzenlemeler de sermaye birikiminin ihtiyaçları doğrultusunda olmuştur. Karşımızda insan hayatına ve doğaya karşı büyük bir tehdit oluşturan; ahlaki, hukuki, politik ve ekonomik olarak çürümüş; kar ve birikim için gözü dönmüş bir düzen vardır. Bu düzeni değiştirmek elimizdedir; bu düzenin mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Bir daha bu acıları yaşamayalım. Ölmek Değil Yaşamak İstiyoruz. Bu Ölümler Kader Değil Cinayettir. Soma katliamını unutturmamak için; adalet için, çalışırken ölmeyeceğimiz, insanca çalışacağımız, insanca yaşayacağımız bir düzen için mücadeleye devam!” diyerek sözlerini tamamladı.