ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNUN ÇALIŞTAYI

  • Eklenme Tarihi :19.01.2023 | 13:52
  • Muhabir :

Türk Eğitim-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı Ömer Solğun, genel merkezlerinin 20-23 Ocak tarihleri arasında Ankara’da Öğretmenlik Meslek Kanununu Çalıştayı düzenleyeceğini duyurdu.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNUN ÇALIŞTAYI

Solğun şube başkanlığı önünde yaptığı basın açıklamasında, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun 14 Şubat 2022 tarihinde yasalaştığını belirterek, “Elbette bu kanun öğretmenlik mesleği için bir ihtiyaçtı. İlk gündeme geldiği 23 Ekim 2018 tarihinden beri Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun içeriğinin adına yakışır şekilde doldurulması ve zenginleştirilmesi yönünde her türlü adamı atan, içeriğinde neler olması gerektiğini masaya yatıran ve meşru zeminde mücadelesini ortaya koyan sendikamız, sadece öğretmenlerin hak ve menfaatlerini koruyan gözeten bir yaklaşım içinde olmuştur” dedi.

KANUN REVİZE EDİLMEYE MUHTAÇTIR

Bu kadar uzun bir süre beklenen, özlemi duyulan bu kanunun arazlı ve eksik yönlerinin de mevcut olduğunu belirten Solğun, “Kariyer basamaklarında hizmet yılının esas alınmaması, yönetici atamalarında adil bir sistemin  ihdas edilmemesi, öğretmenlerin muhatap olduğu mevzuat ve süreçlerin tek çatı altında toplanmaması, kadrolu-sözleşmeli öğretmen ayrımının kaldırılmaması gibi bir çok hususta eksikleri barındıran kanun, günün koşullarına ve ihtiyaca göre revize edilmeye muhtaçtır.”

BİR ÇOK KONUYU YAKIN PLANA ALACAK

“Bu noktada sorumlu sendikacılığı ilke edinen Türk Eğitim-Sen, bugünde Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili çalıştay düzenleyerek, komisyonlar oluşturmak sureti ile öğretmen yetiştirme, öğretmenlerin atama ve yer değiştirmeleri, hizmet içi eğitimi. Kariyer basamaklarında uzman ve başöğretmen unvanlarının sınava dayalı değil, hizmet yılı esas alınarak verilmesi. Ehliyet ve liyakat sahibi yöneticilerin iş başına getirilmesi. Atama ve görevde yükseltmelerde objektif, adil bir sistemin inşası. Öğretmenlerin mali, özlük ve sosyal hakları, ek ders ücretleri, uzman-başöğretmen tazminatının emekliliğe yansıması. 10 yılını doldurmamış öğretmenlerin ekonomik koşullarının iyileştirilmesi, şeffaf bir ödül sisteminin getirilmesi, öğretmenlerin maruz kaldığı şiddet ve mobinge karşı tedbir alınması gibi bir çok konuyu yakın plana alacaktır.” dedi.

AMACIMIZ KANUNUN DAHA KAPSAYICI HALE GETİRMEK

Çalıştayda tekliflerini hazırlayarak paydaşlarına sunacaklarını belirten Solğun, “20-23 Ocak 2023 tarihleri arasında 81 ilden öğretmen, okul idarecisi, özel kurum temsilcisi, akademisyenler, bürokratlar, bakanlık müfettişleri, eğitim yöneticileri ve uzman olmak üzere yaklaşık 200 eğitimcinin katılımlarıyla gerçekleşecek çalıştayda el birliği ile kanunun muhtevasına ivme kazandıracak görüş ve teklifler hazırlanacak oluşturulan rapor ise Milli Eğitim bakanlığı başta olmak üzere eğitimin tüm paydaşları, kanun koyucular ve siyasi parti temsilcileri ile paylaşılacaktır. Amacımız kanunun daha kapmayıcı ve bütün aşamaları içine alan bir düzenleme haline getirilmesidir.” diye konuştu.