İŞYERLERİ TESLİM EDİLİNCEYE KADAR ŞARTSIZ KALDIRILSIN! - Hatay Gazetesi

İŞYERLERİ TESLİM EDİLİNCEYE KADAR ŞARTSIZ KALDIRILSIN!

  • Eklenme Tarihi :23.08.2024 | 15:46
  • Muhabir :MURAT MUTLU

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, 31 Ağustos’ta sona erecek olan Mücbir Sebep Hali’nin sona ermesi ve Hatay’da yaşanan son durum hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İŞYERLERİ TESLİM  EDİLİNCEYE KADAR ŞARTSIZ KALDIRILSIN!

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Bloomberg TV’nin canlı yayın konuğu olarak 31 Ağustos’ta sona erecek olan Mücbir Sebep Hali’nin sona ermesi ve Hatay’da yaşanan son durum hakkında değerlendirmelerde bulundu.

6 Şubat’ta yaşanan depremin kendisine göre bin yılın afeti olduğunu belirten ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, “Büyük bir afetten sonra ayağa kalkmaya çalışan ilde bulunuyoruz. Gerek altyapıya ulaşma anlamında, gerekse finansa ulaşma anlamında birçok sorunla boğuşan bir ilde bulunuyoruz. Depremin merkezi Kahramanmaraş, ama yıkımın merkezi Hatay ve Antakya yöresidir. Türkiye Cumhuriyet Devleti’nin her çakıl taşı çok kıymetlidir. Ama bizim hayatlarımız, işyerlerimiz ve kısaca her şeyimiz yok olmuş. Bizim devletimizden ve yetkililerden talebimiz ilçe bazlı özel afet tedbirleri uygulanmasını istiyoruz. Eğer bu deprem yüz yılın felaketi ise ki bana göre bin yılın felaketidir. O zaman yüz ve bin yılın tedbirleri ile bununla mücadele edilebilir. Hâlihazırdaki yapısal düzenlemelerle bu yıkımın üstesinden gelmek mümkün değil.” dedi.

İŞYERİ OLMAYAN MÜKELLEFİN BEYANI NASIL YAPILACAK!

6 Şubat’ta yaşanan depremin ardından kamu tarafından esnaflara yapılan işyerlerine taşınmadan nasıl bir beyan verileceğini yetkililere soran ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, “Ayrıca daha önce Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşamış olduğumuz Marmara ve Van depremleri var. Maalesef buradaki deprem ise yaşanmış olan depremlerin fersah fersah üstündedir. Ben burada acıyı yarıştırmıyorum. Biz sadece hakkımızı istiyoruz. Konut sorunu varken, henüz kamunun yapmaya çalıştığı konutlara hiç kimse taşınmamışken, işyerini henüz kimse açmamışken neyin beyanı yapılacak? Bu arada yeminli mali müşavir ve muhasebecilerimizin de kendi altyapı, evrak ve zayiye uğramış evrak sorunları var. Bu şartlar ortada iken nasıl mücbir bitmiştir, hayat normaldir diyeceğiz! Hatay’da sosyal hayat başlamamış, barınma ihtiyacı giderilmemiş, toplu taşımada yaşanan sorunlar, temiz suya ulaşmakta, internet altyapı sorunları ve şehri terk etmiş kalifiye insan kaynağı varken biz nasıl beyanname vereceğiz? Buradan yetkililere sesleniyorum. Mücbir Sebep Süresi, Şehrimiz toparlanıp işyerleri teslim edilinceye kadar şartsız kaldırılsın! ” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN ŞEFKATİ MÜCBİR SEBEBİ KALDIRMAYA MÜSAADE ETMEZ

Hatay’da bulunan işdünyası ve sanayicilerin sorunlarına değinen ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, “İş dünyası ve sanayiciler, işgücünü ve kalifiyeli elemanlarını kaybettiler. Bunun ardından hiçbir kimse Hatay’a gelip de yaşamak ve çalışmak istemiyor. Bu insanları bu şehre özendirmek için özendirici tedbirler almak lazım. İnsanların morale ihtiyacı var. Ben inanıyorum ki böyle bir mücbir sebebin bitirilmesine Sayın Cumhurbaşkanımızın şefkati buna müsaade etmez. Hatay’da hemen hemen her yer şantiye halinde. Fakat bu şantiyelerin yöre halkına bir girdisi yok. Bunların yanı sıra inşaat maliyetleri çok yüksek. Bu kentte yaşayan ve çabalayan insanlara destek olmak lazım.” diyerek sözlerini tamamladı.