HMKÜ’nün gündeminde yapay zeka var - Hatay Gazetesi

HMKÜ’nün gündeminde yapay zeka var

  • Eklenme Tarihi :24.01.2025 | 11:11
  • Muhabir :Haber Merkezi

HMKÜ’nün gündeminde yapay zeka var

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, bünyesindeki eğitim birimleriyle işe başlayarak yapay zeka dönüşümünde “Ben de varım” diyor.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Aytun yapay zeka devrimi ve ekonomiye etkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.

 Yapay zekanın, günümüzde hem büyük fırsatlar hem de önemli tehditler sunan bir teknoloji olduğunu söyleyen Aytun, “Eğer bu fırsatların farkında olup gerekli aksiyonları alabilirsek, yapay zekanın nimetlerinden yararlanabiliriz. Ancak olumsuz etkilerinden korunabilmek için hazırlıklı olmamız şart.” dedi.

6 ANA BAŞLIKTA YAPAY ZEKA

Prof. Dr. Aytun, yapay zekanın ekonomik etkilerini avantajlar ve dezavantajlar açısından değerlendirdiği açıklamasında bu etkileri altı ana başlıkta topladı: Üretim ve Verimlilik Artışı- Yapay zeka, rutin işleri hızla ve etkin bir şekilde gerçekleştirme imkânı sunarak üretim maliyetlerini düşürecek, verimliliği artıracak ve daha kaliteli ürünlerin daha uygun fiyatlarla tüketiciye ulaşmasını sağlayacaktır.

Yeni İş Alanları ve Sektörler- Yapay zeka, veri analitiği, robotik, otonom sistemler gibi alanlarda yeni iş fırsatları yaratacaktır. Tıpkı internetin ilk döneminde olduğu gibi, yapay zeka da ekonomik büyümeye katkı sağlayacak yeni sektörler doğurabilir. Ancak bu yeni işlerin çoğu yüksek vasıflı iş gücü gerektirecektir.

EĞTİM PROĞRAMLARINA İHTİYAÇ VAR

 İş Gücü Piyasasında Değişim- Yapay zekanın otomasyon etkisiyle rutin işleri ortadan kaldırması, düşük vasıflı iş gücüne olan talebi azaltabilir. Bu da işsizlik, gelir eşitsizliği ve toplumsal adalet sorunlarını gündeme getirebilir. Bu durumun önüne geçebilmek için iş gücünü yeni teknolojilere uyarlayacak eğitim programlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Ekonomik Rekabet ve Yenilikçilik- Yapay zeka, yeni ürün geliştirme, pazarlama stratejileri ve tüketici davranışlarını analiz etme süreçlerini dönüştürerek ekonomik rekabeti artırabilir. Bu da piyasa dinamizmini olumlu yönde etkileyebilir.

VERİ GÜVENLİĞİ ULUSAL BİR ÖNCELİK

Küresel ve Ulusal Eşitsizlikler- Yapay zekaya uyum sağlayabilen gelişmiş ülkeler, bu teknolojiden büyük kazançlar sağlarken, az gelişmiş ülkeler bu avantajlardan mahrum kalabilir. Bu durum, ülkeler arası eşitsizlikleri derinleştirebilir. Aynı şekilde, ülke içinde de bu teknolojiyi benimseyenlerle benimsemeyenler arasında sosyal ve ekonomik bir uçurum oluşabilir.

Kişisel Veriler ve Mahremiyet Sorunları- Yapay zekanın kişisel verileri toplama ve işleme yeteneği, tüketici davranışlarını daha iyi anlamak için avantajlar sağlasa da, mahremiyet ihlalleri ve verilerin kötüye kullanımı gibi sorunlar doğurabilir. Bu durum, ülkelerin "siber vatan" bilincine sahip olarak veri güvenliğini ulusal bir öncelik haline getirmelerini gerektiriyor.

ÖĞRENCİLER YAPAY ZEKA DÖNÜŞÜMÜNE HAZIRLIYOR

 Prof. Dr. Aytun, HMKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak bu gelişmelere hazırlıklı olmak için çalışmalar yaptıklarını ‘Yönetim Bilişim Sistemleri’ adında bir bölüm açarak bilişim teknolojilerinin yönetim ve ekonomi üzerindeki etkilerini incelemeye başladıklarını belirtti. Ayrıca, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren’in öncülüğüyle veri bilimi ve analitiği üzerine yeni bir bölüm açmayı planladıklarının müjdesini verdi. Aytun, açılacak olan yeni bölümle birlikte yapay zeka, yapay öğrenme, kripto teknolojiler gibi konuların, müfredata dâhil edileceğini ve öğrencilere bu alanlarda eğitim vererek, onları geleceğe hazırlamayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

PAYDAŞLARA ÖNEMLİ SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR

Yapay zekanın doğru yönetildiğinde ve etkin kullanıldığında insanlık için büyük fırsatlar sunacak ileri bir teknoloji olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aytun, toplumsal eşitsizliklerin artmaması ve bu teknolojinin kötüye kullanılmaması için devletlerin, üniversitelerin ve tüm paydaşların iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.