Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında son iki yıl sokağa çıkma kısıtlamaları sebebi ile sessiz bir biçimde gerçekleşen Hıdırellez günü kutlama programı bu yıl yoğun katılım ile gerçekleşti.
Hz.Hızır ile Hz.İlyas Peygamberlerin yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilen ve aynı zamanda bahar bayramı olan Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü kutlama ve dilekleri için Antakyalılar Asi nehri kıyısında buluştu. Hıdırellez günü Akşam namazı ile Yatsı namazı arasındaki zaman diliminde Asi nehri kıyısında toplanan vatandaşların yanı sıra gül ağaçlarının dalına dilekler yazan vatandaşlar bol bol dua ettiler. Vatandaşlarımız her yıl olduğu gibi taşları dizerek Ev,Araba,Çocuk ,Sınav v.s dileklerini hazırlayarak kağıtlara yazdıkları dilekleri asi nehrine atarak dualarını gerçekleştirdiler.
Yoğun katılımın olduğu Hıdırellez kutlamalarına katılan vatandaşlar , Hıdırellez akşamı Gül ağacı dallarına yazdıkları dilekleri sabah Asi nehrinin sularına attıklarını ifade ederken,Gül ağacının dibine gömdükleri paraları sabah cüzdanlarına koyduklarını ve bu olayın bereket getirdiğini söyleyerek ilk dualarının Ülkemizde ve Dünya’da Sağlık ve huzur olduğunu vurguladılar.
Hıdırellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında yapılıyor ve dilenen her dileğin kabul olacağı varsayıldığından dualar ediliyor,taşlardan beklentiler yapılıyor,kağıtlara yazılan dilekler asi nehrine atılıyor. Kimi inanışa göre Hıdırellez gecesi Hz.Hızır ile Hz.İlyas peygamberlerimiz bir su kenarında veya bir gül ağacının dibinde buluşur ve insanların dileklerini yerine getirerek,bolluk,bereket dağıtır. Bir inanışa göre de Hıdırellez gecesi evdeki yiyecek kaplarının,erzak torbalarının ve para keselerinin ağzı gece boyunca açık bırakılarak Hıdırellez gecesi Hz.Hızır’ın bereketi bekleniyor.Asi nehrinin denize döküldüğü noktaya kadar hemen her yerinde Hıdırellez kutlamaları vardı. (TALİP KÖLEOĞLU)