Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, depremden etkilenen illerde görev yapan gazetecilerin sorunlarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu bilgiler yer aldı:
“Türkiye’de 11 ili etkileyen 50 bin yurttaşımızla birlikte 33 gazetecinin öldüğü 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremin yarattığı yıkımın ardından alt yapı, barınma, su, elektrik, ısınma, telefon ve internet bağlantısı sorunları sürüyor.
Üzerinden iki yıl geçen felakette gazetecilerin sorunları ağırlaşarak devam ediyor. Sorunlar arasında işsizlik, sigortasızlık, asgari ücretin altındaki ücretlerle çalıştırılmak, habere erişimin engellenmesi ön plana çıkıyor.
Gazeteciler valiliklerin, belediyelerin ve birçok kamu kurumunun basın toplantısı yapmak yerine ücret ödedikleri ajanslar aracılığıyla basın bülteni ve fotoğraf gönderdiklerini, gazetecilere soru sorma şansı tanımadıklarına dikkat çekiyor. Habere erişirken kamu kurum ve temsilcilerinden baskı görmek ve engellenmek önemli sorunlardan biri olarak tarif ediliyor.
Deprem bölgelerinde yurttaşların uğradığı haksızlıklar nedeniyle açtıkları davalar, kamu kurumları ve belediyelerde meydana gelen yolsuzluklar, sağlıklı bir biçimde haberlere yansıtılamıyor. Birçok ilde hala konteynerlerde görev yapan gazeteciler, kalıcı depreme dayanıklı basın siteleri oluşturulması taleplerini tekrarlıyorlar. Ülke genelinde 753 gazete ve 349 internet haber sitesi resmi ilan yayınlıyor. Deprem bölgesinde ise durum şöyle:
Adana’da 14 gazete, 5 internet sitesi, Adıyaman’da 7 gazete, 7 internet sitesi, Diyarbakır’da 13 gazete, 9 internet sitesi, Elazığ’da 4 gazete, 3 internet sitesi, Gaziantep’te 5 gazete, 4 internet sitesi, Hatay’da 18 gazete, 4 internet sitesi, Kahramanmaraş’ta 8 gazete, 5 internet sitesi, Kilis’te 1 gazete, 1 internet sitesi, Malatya’da 2 gazete, 5 internet sitesi, Osmaniye’de 7 gazete, 4 internet sitesi, Şanlıurfa’da 17 gazete, 6 internet sitesi BİK’ten ilan alıyor.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Deprem Bölgesi’ndeki İl Temsilcileri ve üyelerinin verdikleri bilgilerle tespit edilen sorunlar şöyle:
Hatay’da Depremden sonra gazeteciler de bölge halkı gibi konteynerlerde yaşamaya çalışıyor. Gazete ofislerinin büyük bir çoğunluğu da prefabrik çarşılarda hizmet veriyor. Enkaz kaldırma çalışmaları ve soğuk havaya bağlı olarak yurttaşlar gibi gazeteciler de solunum yolu hastalıkları yaşıyor. Enkazdan çıkarılan gazetecilerde de ameliyat ve tedavilere bağlı yan etkiler sürüyor. Deprem bölgesinde haber takibi yapan gazeteciler, yıkım ve kayıplara tanıklık etmekten dolayı travma yaşadıklarını belirtiyor. Ancak psikolojik destek alan gazeteci sayısı çok az. Hatay’da habere erişim sorunu sürüyor. Bakanların Hatay ziyaretlerine sadece Anadolu Ajansı ve TRT davet ediliyor. Gazetelerin birçoğunda valilik ve belediyelerin gönderdiği bültenler haber olarak yer alıyor. Gazetelerin dağıtımında ciddi sorunlar var. Gazeteciler, deprem bölgesindeki olumsuzlukları haberleştirirken resmi kurumların yetkililerinden baskı gördüklerini ifade ediyor. Bölgede resmi ilan alan kuruluşlarda çalışanlar sigortalı. Ancak ilan alamayan medya kuruluşlarında gazeteciler sigortasız çalıştırılıyor.