GÜVENLİK ÇEMBERİ ALTINDA ÇED TOPLANTISINA TEPKİ!

  • Eklenme Tarihi :29.11.2022 | 12:33
  • Muhabir :

Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı kırsal Akarca Mahallesinde bir Demir Çelik Fabrikası’nın Kalker Ocağı ÇED (Çevre Etkileşim Değerlendirme) toplantısı Jandarmanın güvenlik çemberi altında az katılımla gerçekleştirildi.

GÜVENLİK ÇEMBERİ ALTINDA ÇED TOPLANTISINA TEPKİ!

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara ile Akarca Kalker Ocağı yapımına karşı çıkan vatandaşlar, güvenlik güçlerince oluşturduğu çemberin dışına çıkarılarak Çevre Etkileşim Değerlendirme ve halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Birkaç mahalle sakininin talebi doğrultusunda ÇŞB Çevre Şehircilik Bakanlığı yetkililerince Akarca düğün salonunda güvenlik koridoru altında jandarmanın çemberi içerisinde bilgilendirme toplantısı yapılmasına vatandaşlar tepki gösterdi.

 

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

ÇED bilgilendirme toplantısının usulüne aykırı gerçekleştirildiğini belirten İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara açıklama yaparak, “Halkın Katılımı Toplantısına İtiraz ediyoruz. Demir Çelik Fabrikasına ait S:89391 (ER:3400094) 65,33 ha ve S:89397 (ER:3400099) 72,99 ha ruhsat numaralı II-A grubu Kalker Maden Ocağı Çed süreci başladı. Açık İşletme Yöntemi ile 6.000.000 ton/yıl kapasiteli Kalker Maden Ocağı faaliyeti planlanıyor. 23.11.2022 saat 11.00 da biz Akarca mahallesinde yaşayanlar olarak toplantıyı istemediğimizi ifade etmemize rağmen Akarca muhtarı ve birkaç  mahalle sakininin talebi doğrultusunda ÇŞB yetkililerince Akarca düğün salonunda güvenlik koridoru altında jandarmanın çemberi içerisinde bilgilendirme toplantısı yapılmıştır” diye konuştu.

SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

ÇED Yönetmeliğinin ilgili maddesi uyarınca toplantının ruhuna aykırı olduğunun altını çizen Başkan Nermin Yıldırım Kara, “Toplantının mesai saati içerisinde belirlendiğinden bir çok vatandaş toplantıya katılamamıştır. Biz akarca bölgesinde yaşayanlar, hali hazırda var olan maden ve taş ocakları’ndan sanayi tesislerinden rahatsız olduğumuzda meyve bahçelerimizin, zeytin ağaçlarımızın zarar gördüğünü, suyumuzun  kullanılamaz hale geldiğinden kalker ocağı açılmasını istemiyoruz. Mahallemizin içinden geçen ağır tonajlı kamyonlar çocuklarımız için tehlike arzetmekte, toz ve pisliğinden yaşayamaz hale gelmiş bulunuyoruz, Evlerimizin duvarlarında kolonlarda geniş çaplı yarıklar oluşmuştur, ÇED sürecinin ve bu toplantının iptal edilmesini talep ediyoruz. İskenderun Çevre Koruma Derneği olarak ÇED sürecine ilişkin itirazlarımızı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ileterek sürecin takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.