Çamlıyayla Belgeseli Japonya’da!

  • Eklenme Tarihi :15.11.2022 | 11:39
  • Muhabir :

Uluslararası alanda kültür belgeselleriyle tanınan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin son belgeseli Japonya’da gösterim listesinde.

Çamlıyayla Belgeseli Japonya’da!

Türkiye’deki yörük yaşamını konu edinen belgesellerden biri olan ve Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından 2022 yılında çekilen “Kozalağın Mucizesi” adlı belgesel, Japonya’nın Osaka şehrinde 10-19 Mart 2023 tarihlerinde düzenlenen Osaka Asıan Fılm Festıval adlı etkinlikte gösterilecek. Akademisyen ve belgesel yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci’nin son çalışması Çamlıyayla Belgeseli, Osaka Asıan Fılm Festıval’inde bir kez daha izleyiciyle buluşacak. “Kozalağın Mucizesi” adlı, Toros Dağları’ndaki yörük yaşamını konu edinen ve Mersin’in Çamlıyayla ilçesinde çekilen belgeselde, Çamlıyayla ilçesinin Kilikya Ermeni Krallığı’na dayanan tarihinden, Oğuz Boyu üyelerinin yöreye gelişlerine; yöresel dilden yemek kültürüne kadar yöre yaşamının canlı tanıklarla anlatıldığı dile getirildi.

 

Yörenin coğrafi özelliklerinden sanatsal çalışmalara kadar geniş bir alanda ele alındığı belgeselde, Çamlıyayla’nın ileri gelenleriyle yapılan görüşmeler ve yörenin belli başlı geleneklerinin de aktarıldığı belirtildi. Serap Yetiş, Burhan Yetiş, Faruk Sakallı, Mehmet Ali Yetiş, Sahra Kahraman, Fatma, Kök, Mustafa Kale, Ahmet Yılmaz’ın koordinatörlük yaptığı belgeselde, yörüklerin yufka ekmeğinden bandırmasına, karsambaçtan karakuş tatlısına, iğne oyasından eye dolmasına kadar bütün kültürel özelliklerinin ele alındığı bildirildi. Belgeselin kurgusunun Murat Çam tarafından yapıldığı dile getirildi.

Prof. Dr. Cereci’nin çok sayıdaki kültür belgeselinden biri olan Kozalağın Mucizesi adlı belgeselin, Toros Dağları’ndaki yörük yaşamını anlatırken, yörenin kültürel değişimine vurgu yaptığı da belirtildi. Belgeselin, 2023 yılından itibaren uluslararası festivallere katılmasının planlandığı öğrenildi. Prof. Dr. Cereci’nin 1992’den bu yana çektiği belgesellerin 60tan fazla ülkede festivallerde gösterildiği öğrenildi.