BALIKÇI QR KOD MARKASIZ AĞLA AVLANAMAYACAK!

  • Eklenme Tarihi :29.08.2022 | 12:48
  • Muhabir :

Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkanı Celal Bilen, Balıkçıların, üzerinde QR kod bulunan markaları 1 Eylül’e kadar tüm ağ malzemelerine taktırmaları gerektiğini söyledi.

BALIKÇI QR KOD MARKASIZ AĞLA AVLANAMAYACAK!

Denizlerde 1 Eylül’de başlayacak av sezonu için hazırlıklar sürerken, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ticari avcılık yapanlar için ‘marka’ uygulamasını hayata geçirdi.

Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkanı Celal Bilen, Hem kaçak avcılığın hem de deniz canlılarının ölümüne neden olan hayalet ağların önüne geçilmesinin hedeflendiği uygulamayla ilgili açıklama yaptı.

Hatay Birlik Başkanı Celal Bilen, Tarım Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün yayınlamış olduğu uygulamaya istinaden 30 Ağustos'a kadar tüm balıkçılar bütün ağlarına, belirlenen sayıda marka takmaları gerektiğini belirterek “Her balık tekesinin ağının kendisine ait olduğu sistemde tespit edilerek oraya kaydedilecek ve bilinecek. Bu (QR kod) bulunan markalar bizlere dağıtılmaya başlandı. Ankara'dan yavaş yavaş gönderiyorlar, geldikçe biz bunları balıkçılarımıza dağıtıyoruz” dedi. 

MARKASIZ AĞLA AVLANANLARA CEZA VAR!

QR kod marka uygulamasının en başa ve en sona iki uca 2.000 metre uzatma ağlarında ikişer adet takılacağına ifade eden Celal Bilen “Troll teknelerinde 2 başa ve ortaya takılacak, Parakete de tüm şamandıralara hem başta hem sondaki şamandıralara marka takılacak. Bu markalar tespit amaçlıdır, kesinlikle yerinden sökülemez, başkasına devredilemez, bunun cezası büyüktür. Tüm balıkçılardan bu uygulamaya iştirak edip 30 Ağustos’a kadar bitirmelerini temenni ediyorum. Eğer bize müracaat etmeyip de marka talebinde bulunmayan balıkçılar 1 Eylül'den itibaren denize çıktıklarında yüksek düzeyde ceza yiyecekler. Bizim sadece onlardan istediğimiz bir an önce müracaat edip bu markaları takıp işlere devam etmeleridir” diye konuştu.

YAZIYI BEKLİYORUZ

Tarım Bakanlığı tarafından bu sezon uygulamaya geçen ağlar üzerindeki QR kodlu markaların Ankara'dan bastırılıp getirildiğine değinen Celal Bilen “Balıkçı kullandığı ağların sayısı kadar bizden talep ediyor, daha sonra ilçe tarım müdürlüklerine bir dilekçe ile müracaat edip bunları ağ çeşidine göre takacaklar. Markalar seri numaralı, her teknenin kendine göre bir seri numarası var ve bunlar sisteme kaydedecekler. Denizde görev yapan uygulamacılar da bu markalar sayesinde ağaların kime ait olduğunu tespit edecek, olmayanlara da ceza kesecekler. Geçen ay tarım bakanlığında toplantıya katıldık biz misina ağlarının tamamıyla yasak edileceğini biliyorduk ancak biz Akdeniz Bölgesi olarak karşı geldik. Adana Mersin şu anda istemiyor daha sonra balıkçımızın talebi doğrusunda misina ağlarının açılması için bakanlığımıza yazı yazdık Su Ürünleri Genel müdürlüğüne, onlar da talebimizi uygun gördüler, belirli ölçülerde belirli metre içerisinde misina ağlarının uygulanması için yazıyı bekliyoruz” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)