ALTINA OLAN GÜVEN SARSILDI!

  • Eklenme Tarihi :01.07.2022 | 10:42
  • Muhabir :

Haftaya sert düşüşlerle başlayan döviz ve altının, piyasada gerginlik yaşattığını kaydeden İskenderun Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Uğur Fırat, düşüşlerin hem kuyum esnafını hem de yatırımcıyı olumsuz etkilediğini ifade etti.

ALTINA OLAN GÜVEN SARSILDI!

Dövizdeki düşüşün olumlu karşılandığını ancak altın fiyatlarındaki düşüşlerin, en güvenli yatırım aracı olarak bilinen altına olan güveni sarstığını belirten Fırat; “Cuma akşamı mesai saati sonrasında BDDK’nın yeni bir açıklaması oldu. Açıklamada belirli bir limitin altında ticaret yapanlara verilen faizsiz kredilerin kesildiği belirtildi ve ‘Elinizde döviz varsa gidin bozdurun ona göre ithalat ihracat yapın’ denildi. Buraya kadar her şey normal de, madem ki elimizde böyle bir alternatif vardı bu daha önceden neden yürürlüğe konmadı? Baktığımız zaman pazartesi günü asansör gibi fiyatlar inip inip çıkmaya başladı.”

 

FİYATLARIN DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRDÜK

“Altında da, dolarda da, euroda da bazı etkenlere rağmen fiyatların düştüğünü gördük. Bu düşüşler bize göre anormal çünkü yüksek fiyattan altın veya döviz alan vatandaşın suçu ne? Doların düşmesinden rahatsız değiliz düşsün ama altındaki düşüş küçük ölçekte yatırım yapan insanların altına karşı altın sektörüne karşı güvensizliğine neden oldu. Dün almış olduğu 1.700 olan çeyrek bugün 1.600 lira. Mutfak masrafından arttırarak birikim yapmaya çalışıyor vatandaş. Biz de her zaman diyoruz ki altın güvenli liman… Bu sefer karşı taraf bunun güvenli liman olmadığını düşünüyor, bizim sektöre karşı biraz daha dikkatli yaklaşmaya başladılar. Tabii devlet politikası saygımız sonsuz, büyüklerimiz böyle yapmayı uygun gördü. Ben şunu dile getirmek istiyorum, BDDK’nın elinde böyle bir yetki varsa neden daha önceden bunun devreye sokmadı, neden şimdi soktu, ben ona tepkiliyim” şeklinde konuştu.

BAYRAMDAN SONRA YÜKSELİŞE GEÇER

Altındaki düşüşün devam etmeyeceğini hatta bayram sonrasında yeniden yükselişe geçeceğini öngördüğünü de kaydeden Fırat; “Küçük esnaf olsun büyük esnaf olsun bugün sattığını yarın yerine koyamıyor. Bu da yetmezmiş gibi altın sektörüne, kuyumculuk sektörüne karşı bakış açısı değişiyor. Biliyorsunuz Haziran-Temmuz-Ağustos 3 ay bizim iş potansiyelimiz var. Haziran ayındayız çarşılarda kimse yok. Eskisi gibi kimse bir şey alamıyor. Çocuğuna düğün yapacak olanlar iki alyansla geçiştiriyorlar. Bu fiyatların inip çıkması piyasada olumlu karşılanmadı, kuyum esnafını da olumsuz etkiledi. Biz vatandaşa her zaman ‘Altın güvenli liman, altın alın, birikim yapın’ diyoruz ama altın bir günde 100.000 lira düşerse, 30 bin lira düşerse o sektöre karşı alım gücü zayıflar, vatandaşın bakış açısı değişir diye düşünüyorum. Ancak bu düşüşler devam etmeyecektir. 970-980 civarında altın önümüzdeki günlerde yine tırmanışa geçecektir. Çünkü dünya piyasalarına baktığımız zaman şu anda altının arz ve talep olduğu bir dönemdeyiz. Yaz mevsimi turistlerin ülkemize bol geldiği bir mevsim. Bir üründe arz ve talep olduğu müddetçe düşmez. Tahminime göre bayramdan sonra yine yukarıya doğru tırmanışa geçer hem döviz hem altın” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)