37'nci Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı Hatay’da düzenlenen etkinlik ve programla kutlandı.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Atatürk Konferans salonunda düzenlenen 37'nci Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı kutlamalarına Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Armağan Kazım Teköz, Hatay Milletvekilleri, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Veysel Eren, Antakya Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay esnaf ve Sanatkarları Odaları Başkanı Aziz Fatih Yılmaz, oda başkanları ve davetliler katıldı.
Ahiliğin insanın kendisiyle ve çevresiyle toplumun en derin bağlarının kurulmasını sağlayan bir esnaf örgütlenmesi olduğunu belirten Vali Masatlı, “ Ahilik sadece bir esnaf teşkilatı olmanın ötesinde adalet, dürüstlük ve yardımlaşmayı esas alan bir yaşam felsefesinin de en somut örneğidir. Ahi Evran 13. Yüzyılda Anadolu’da kurduğu Ahilik Teşkilatı ile bizlere sadece meslek ahlakını değil, aynı zamanda önemli hasretlerimizden olan toplumsal birlikteliğimizi, kardeşliğimizi ve dayanışma ruhumuzu da güçlendiren bir miras bırakmıştır.” dedi.
YAŞAMIN TEMEL İKİ ŞARTINDAN BİRİ SANAT VE ZANAAT'TIR
Konuşmasını sürdüren Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Bu yönü ile de Ahilik, iş ve ahlakın ayrılmaz bir bütün olduğunu bize öğretir. Bu bağlamda Ahlak ve ticaret iç içe geçmiştir. Birinin eksikliği diğerinin anlamını da boşa çıkartır. İşte tamda burada Ahilik günümüz ticaret dünyasına da dair önemli bir eleştiri ve öneriyi de bünyesinde barındırır. Bugün modern dünyanın en büyük açmazlarından biri, hiç şüphesiz insanın üretim ve tüketim sarmalında ruhunu kaybetmesidir. Dünya olarak geleneklerimizin anlamını yitirdiği, sadece sonuca odaklandığımız bir dünyada yaşıyoruz. Yani işi yapalım nasıl olursa olsun, para kazanalım nasıl kazanırsak kazanalım. Oysa ki Ahilik bize üretim sürecini ve hayatın niyetini anlatır. Medeniyetimizin bize mirası olan bu kadim, bilgeliği günümüzde de yaşatmak, hem bireysel hemde toplumsal anlamda, bizleri daha iyiye ve güzele yaklaştıracaktır. Ekonomik faaliyetlerin bir milletin istiklali ve istikbali için hayatiyet taşıdığının hepimiz farkındayız. Günümüz dünyasında güçlü ülke olabilmenin yolunun esnafımızın ve sanatkarlarımızın ve üretim sahalarımızın her bakımdan güçlü olmasından geçtiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bir yerde yaşam devam ediyorsa o yaşamın temel iki şartından birinin zanaat ve sanat olduğunu biliyoruz. Bir diğerinin eğitim olduğunu da biliyoruz. Bunun içindir ki günümüz dünyasında her manada bunun idraki içerisinde olmalıyız ve buna yönelikte çalışmalıyız.”
AHİLİK TÜRK TARİHİNDE YENİLİK VE GÜZELLİKLERDİR
Ahiliğin Türk tarihi kadar eski olduğunu belirten HESOB Başkanı Aziz Fatih Yılmaz, “Türk tarihinde Ahilik adeta bir Rönesans’tır. Yenilikler ve güzelliklerdir. Ahilik toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurmasını sağlamaktır. Türklerin bin yıldan beri Anadolu’da yaşamaları Ahilik sayesinde olmuştur. Ahilikte çalışmak ve üretmek alın teri ile kazanmak bir ahlak kuralıdır.” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından toplantıda yılın İl Ahisi Mustafa Güler, İl Kalfası Ali Ekram, İl Çırağı Temim Özenir’e ödülleri verildi.