857 BİN DERSLİĞİMİZ VAR - Hatay Gazetesi

857 BİN DERSLİĞİMİZ VAR

  • Eklenme Tarihi :14.11.2022 | 16:04
  • Muhabir :

Hatay’da Kırıkhan Recep Atakaş Fen Lisesi’nin temeli düzenlenen törenle atıldı.

857 BİN DERSLİĞİMİZ VAR

Törene Milli Eğitim bakanı Mahmut Özer, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Ak Parti Hatay Milletvekilleri, İlçelerin belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı. Temel Atma Töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bir ülkenin en kalıcı sermayesi beşeri sermayesi olduğunu söyledi.

 

2000’li YILLADA EĞİTİM KARNEMİZ İYİ DEĞİLDİ

Beşeri sermayesini arttırmada kullanılan en önemli enstrümanın da eğitim olduğunu belirten Bakan Özer, “Dolayısı ile ülkelerin rekabet güçlerini arttırmak, toplumlarının refahını, müreffehliğini takviye etmek için en fazla yatırım yaptıkları alan eğitimdir.  Maalesef bizler 2000’li yıllara geldiğimiz zaman eğitim karnemizin çokta iyi olmadığını görüyoruz. 2000 yılının başlarında ilkokul hariç eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları yüzde 50’nin altındaydı. Bu ne demek? Şu demek. Ülkemizin en önemli fırsat penceresinin genç nüfus olmasına rağmen, biz ülke olarak bu genç nüfusu eğitimin tüm kademelerinde, eğitimle maalesef buluşturamamışız.” dedi.

CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ

2000’li yıllarda 5 yaş okullaşma oranının, okul öncesinde yüzde 11 olduğunu hatırlatan Bakan Özer, “Yani 5 yaş grubundaki çağ nüfusunun yüz kişiden sadece 11 tanesi okullarda kendilerine yer bulabiliyordu.  Ortaokuldaki okullaşma oranları yüzde 44, lise çağında bulunan 100 gencimizin sadece 44’ü liselerde kendine yer bulabiliyordu. Yüksekokullardaki okullaşma oranları yüzde 14’dü. Net okullaşma oranı. İşte 2000’li yıllardan sonra bu gecikmeli eğitimle buluşma seferberliği sayesinde, geldiğimiz noktada şu anda günümüzde eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları, Cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzde 95’in üzerine çıktı.”

EĞİTİMİN ÖNÜNDEKİ ANTİDEMOKRATİK UYGULAMALARI KALDIRDIK

“5 yaş okullaşma oranı yüzde 11’den yüzde 97’ye ulaştı. Ortaokullardaki okullaşma oranı yüzde 44’lerden yüzde 95’lere çıktı. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranları yüzde 14’lerden yüzde 48’lere çıktı. Sadece bunlar mı yapıldı? Hayır. Eğitimin önündeki antidemokratik uygulamaların tamamı kaldırıldı. Düşünün bu ülkede kız çocuklarının eğitimle buluşmasının önünde başörtüsü gibi bir yasak vardı. İmam Hatip ve Meslek Liselerinin mezunlarının yüksek eğitime erişimini engelleyen katsayı uygulaması vardı”

857 BİN DERSLİĞİMİZ VAR

“İşte bu dönemde okullaşma oranları arttırılırken aynı zamanda eğitimin önündeki tüm antidemokratik uygulamalar kaldırıldı. Ama öyle kolay olmadı. 2000’li yılların başında bu ülkede 300 binler civarında derslik sayısı varken, şu anda 857 bin dersliği olan bir eğitim sistemimiz var. 500 binler civarında öğretmenimiz varken bugün 1 milyon 200 bin öğretmeni olan bir eğitim sistemimiz var. Artık biz 19 milyon 100 bin öğrencinin olduğu, 1.2 milyon öğretmenin yer aldığı devasa bir eğitim sistemine sahibiz.”

150 ÜLKENİN NÜFUSUNDAN FAZLA

“Eğitim sistemimizin toplam sayısı 150’ye yakın ülkenin toplam nüfusundan daha fazla. Yani son 20 yıl beşeri sermayenin en verimli şekilde eğitimle buluşturulduğu bir döneme tekabül etmekte. OECD ülkeleri bugün rekabet ettiğimiz ülkelerin büyük bir kısmı 2. Dünya savaşından sonra 1950’li yıllarda eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarını yüzde 90’ların üzerine çıkartırken, Türkiye 70 yıl gecikmeyle bu süreci tamamlayabildi. O zaman tamamlayana, liderlik edene, emeği geçen herkese şükranları sunmak kadar vicdani bir şey olamaz. Sayın Cumhurbaşkanımıza son 20 yılda eğitime verdiği tüm destekler için, en yüksek bütçeleri eğitime ayırdığı için en içten şükranlarımızı sunuyoruz.” diye konuştu.

HATAY’DA EĞİTİM YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR   

Hatay’da Milli Eğitim yatırımlarının hızla devam ettiğini belirten Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Hayırseverlerimizin de Hatay’a ve Hataylılara ciddi katkıları oluyor. Bizlerin yükünü alıyorlar. Ben buradan bu yatırımı yapacak olan hayırsever işinsanımız Recep Atakaş’a, hemde diğer ilçelerimizde benzer yatırımlar yapan, yapmak isteyen buradan şükranlarımı sunmak istiyorum.” dedi.

Kırıkhan Okullar bölgesine yapılacak Fen Lisesi’nin güzel bir lokasyona sahip olduğunu belirten Vali Doğan, “Bu alanı Kırıkhan Belediye Başkanımız ile birlikte bu zemine getirmiş bulunuyoruz. Burayı yeni nesillerin yetişmesine, gençlerimizin yetişmesine vesile olacak. Ben hayırsever işinsanımız Recep Atakaş’a, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından Recep Atakaş Fen Lisesi’nin temeli atıldı.