YAZ TATİLİNİ NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ? - Hatay Gazetesi

YAZ TATİLİNİ NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ?

  • Eklenme Tarihi :21.06.2024 | 14:30
  • Muhabir :Haber Merkezi

YAZ TATİLİNİ NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ?

 Uzun ve yorucu bir okul döneminden sonra  çocuklarımız tatile başlayacaklar... Ancak sınavlar, dersler, erken kalkma zorunlulukları gibi birçok zorluğun geçici bir süreyle de olsa son bulduğu bu dönem,  ders çıkarmamız için çok anlamlı bir zaman olduğu kanaatindeyim.

 ÖNCELİKLE SEVGİLİ EBEVEYNLER;

 Çocuklarımız İster kırık notlarla dolu bir karne, isterse yıldızlı pek iyilerle dolu bir karne getirsin;

- Anne baba olarak ona sevgi ve şefkatinizi göstermeye devam etmelisiniz.

- Karnesiyle ilgili düşünce ve duygularınızı onun kişiliğini incitmeden net bir şekilde anlatın.

- Çocuklarınızı kişiliklerine yönelik eleştirilerden kaçının. Eleştirilerin davranışına yönelik

  olması her zaman daha olumlu sonuçlar verir.

- Otoriter ya da aşırı koruyucu anne-baba tutumlarından ziyade güven verici, destekleyici ve

   hoşgörülü bir şekilde çocuklarınıza yaklaşın. Her davranışınızla onlara model olduğunuzu

   unutmayın.

- Onu küçük düşürmeyin, başkaları ile kıyaslamayın.

- Bağırma dövme gibi davranışlardan kaçının.

-  Eğitimi konusunda ona yapılan aşırı baskının özgüvenini zedeleyeceğini unutmayın.

 -Çocuğunuzu suçlamayın. Başarısızlıklarını yermek yerine başarılarını ödüllendirin.

- Önemli olay şeyin not değil, gayret olduğunu ona hissettirin.

ÇOCUKLARIMIZ TATİLİ NASIL DEĞERLENDİRMELİ?

12-13 YAŞINDAN SONRA ÇOCUKLARI İŞE VERİN

Kısa süreli de olsa  çocuğunuza bir staj bulmaya çalışın. Burada işin mahiyeti değil, bir disiplin içine girmesi, iş hayatını tanıması ve anne-babasının gün içinde yaşadığı koşulları fark etmesi önemlidir. Çocukları en az 1 ay olmak üzere 2 aya kadar mutlaka bir iş sahasına katın.Sorumluluk,beceri kazanma, yetişkin dilini öğrenme,özgüven geliştirme için en yararlı şey çocukları bu yaşlarda birlikte işe vermek olacak. Unutmayın yaz tatili hayattan tatil değildir.

Sorumluluklar Verin

Yapılan araştırmalar sorumluluk alan çocukların psikososyal gelişiminde belirgin farklar olduğunu göstermiştir. Yaz tatili boyunca evdeki bazı sorumlulukları düzenli olarak çocuğunuza verin. Örneğin, her gün kahvaltıyı ya da akşam yemeğini hazırlamak, belirli günler market alışverişini üstlenmek seçeneklerden bazıları olabilir. Hangi sorumluluğu alabileceğine çocuğunuz ile beraber karar verin. Bu sorumluluk onun yapmaktan nefret ettiği bir şey olmaması gerektiği gibi, kapasitesinin çok da altında kalmamalıdır. Ne zorlanmaktan dolayı ayak direyeceği ne de yapıp yapmadığını fark etmeyeceği düzeyde olmamalı, bu ikisinin arasında olmalıdır.

Kaliteli dinlenin

Elbette tatilde öncelikle yapılması gereken şey iyice dinlenmek olmalı. Hem fiziksel hem de zihinsel bir dinlenme... Ancak bu “bol dinlenme ve bol bol eğlence” faslı tüm tatil boyunca sürmemeli, yerini giderek nitelikli hobilere, okumaya, kaliteli ve planlı zaman geçirmeye bırakmalı. Özellikle uyku düzeninize dikkat edilmeli. 

Eksiklerinizi tamamlayın

Ders eksiği olan ve bu konuda kendini başarısız hisseden öğrenciler bu tatili açık kapatmak için bir fırsat olarak görmeli, hafif bir çalışma planıyla bu açıklarını kolayca kapatacaklarını unutmamalı. 

Bir sanat ve bir spor dalında etkin olun

 

Yaz tatilinde yetenek ve ilgilerine göre bir spor ve sanat etkililiğini sürdüren öğrenciler hem eğlenceli zaman geçirecekler hem de yeteneklerini geliştirebileceklerdir. Enerjilerini doğru kullanmış olmaları da yaşam kalitelerini artıracaktır.

 Kitap okumak çok önemli!!

 Okumak, başarılı öğrencilerin olmazsa olmazıdır. Yaz tatilinde okumamanın hiçbir mazereti yok üstelik. Öğrenci okuyacağı kitabı kendisi seçmeli. Çok basit bir hesapla, günde sadece 30 dakika ayırarak ne kadar çok okunabileceğini bulabiliriz: Ortalama hızda okuyan bir öğrenci yarım saatte yirmi sayfa kadar okuyabilir. Her gün 20 sayfa okumak, 90 günlük yaz tatilinde 1800 sayfa okumak demektir! Bu da ortalama 10 kitaba denk gelir. Okuduğu her sayfanın kendisine kelime haznesi, yorum gücü, dil becerisi ve genel kültür olarak döneceğini unutmamalıdır. Günde sadece yarım saat!

 Teknolojik krizi fırsata çevirin

 Bilgisayarların, ellerden düşürülmeyen tablet ve cep telefonlarının olumlu kullanımı teknolojiden uzak kalmadan nitelikli zaman geçirmeyi sağlayacak. Örneğin ilgilerini çeken konulardaki internet bloglarını keşfedip okumaları, iyi ve bilgili oldukları konularda blog açıp yazmaları, telefonlarına becerileriini geliştirebilecek uygulamalar indirip oynamaları (kelime türetme oyunları, sudoku, yabancı dil geliştiren oyunlar, bulmacalar...) hem eğlenceli hem de faydalı bir çözüm olacak.

 Hobi ve kültürel etkinliklere zaman ayırın 

İlgisini çeken ama o an fırsat bulamadığı konularda hobi dergileri alıp incelemeleri; sinema filmleri izleyip bunlar hakkında eleştiri yazmaları; bir hobi kursuna katılmaları, tatili verimli sağlayacak.

Unutmayın, bir insanın boş zamanını nasıl değerlendirdiği, onun niteliği hakkındaki en önemli göstergelerden biridir.

  Yaz tatilinin tüm çocuklarımıza verimli ve anlamlı geçmesini diliyorum.