Türkiye’de hizmet verdiği 8 yıldan bu yana Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde ticaret ve yatırım yapmak isteyen firmalar için “finansal köprü” olan ve her geçen yıl büyümesini sürdüren PASHA Bank, 2023 yılına ait ilk yarıyıl bilançosunu açıkl
PASHA Bank, yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 61,7 oranında büyüdü. Türkiye’de hizmet verdiği 8 yıldan bu yana Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde ticaret ve yatırım yapmak isteyen firmalar için “finansal köprü” olan ve her geçen yıl büyümesini sürdüren PASHA Bank, 2023 yılına ait ilk yarıyıl bilançosunu açıkladı. Finansal sonuçlara göre PASHA Bank’ın aktif büyüklüğü 7 milyar 766 milyon TL’ye ulaştı. PASHA Bank, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 61,7 büyüdü.
Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki ticaretin gelişimine katkı sağlamak, bölgede yatırım yapan işletmelere kaynak yaratmak ve rehberlik etmek amacıyla kurulmuş, yatırım bankacılığı, kurumsal bankacılık ve premium bankacılık ürünleriyle Türkiye’nin öncü yatırım bankalarından olan PASHA Bank, 2023 yılına ait ilk yarıyıl bilançosunu açıkladı. Finansal sonuçlara göre PASHA Bank’ın aktif büyüklüğü 7 milyar 766 milyon TL, nakdi kredi büyüklüğü 5 milyar 310 milyon TL ve toplam kredi büyüklüğü 6 milyar 370 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu doğrultuda PASHA Bank, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre aktif büyüklüğünü yüzde 61,7 nakdi kredi büyüklüğünü yüzde 75,1 ve toplam kredi büyüklüğünü de yüzde 71,5 oranında artırarak önemli bir başarıya imza attı. Kredilerin içindeki leasing oranı yüzde 194 artış gösterirken, PASHA Bank’ın net kârı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 arttı. Sermaye yeterlilik rasyosunu yüzde 21,9 açıklayan bankanın özkaynak kârlılığı yüzde 31,4 olarak gerçekleşti. Sağlam bilanço yapısı, deneyimli insan kaynağı ve etkin kredi ve risk yönetimi ile istikrarlı büyümesini sürdüren PASHA Bank’ın takipteki krediler rasyosu da yüzde 0,3 ile sektörün oldukça altında seyretti.
İlk yarı rakamlarımız hedeflerimize emin adımlarla ilerlediğimizin göstergesi oluyor
Yılın ilk yarısındaki bilanço performansına dair değerlendirmelerde bulunan, PASHA Bank Genel Müdürü H. Cenk Eynehan, “PASHA Bank olarak bu yıl 2021-2023 yıllarını kapsayan üç yıllık strateji dönemimizin üçüncü ve son yılındayız. Yılsonu hedeflerimiz için ilk çeyrek rakamlarımızdan aldığımız güçlü sinyalden sonra, ilk yarıyıl rakamlarımız da bu doğrultuda ne kadar emin adımlarla ilerlediğimizin bir göstergesi oluyor. Üç yıllık stratejimizde, sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme elde etmek, ürün çeşitliliğini arttırmak, sermaye piyasalarındaki rolümüzü güçlendirmek ve Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde dış ticaretin finansmanındaki payımızı arttırmak var. Bildiğiniz üzere alternatif yatırım aracı Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraçlarımız ile Türkiye’nin bu alandaki öncü bankalarından biriyiz. Tarım, kimya, otomotiv gibi sektörler için yaptığımız VDMK ihraçlarına ek olarak “buğday fiyatına endeksli” VDMK ihracıyla Türk Sermaye Piyasalarında bir ilke daha imza attık ve bu yeni ihraç sermaye piyasası oyuncuları tarafından ilgiyle karşılandı. İlk kez VDMK ihracını gerçekleştirdiğimiz 2020 yılından bugüne 1 milyar 608 milyon TL’lik hacme ulaştık.
Ayrıca 2022 yılında hayata geçirdiğimiz mortgage ürünümüzle Türkiye’de ev sahibi olmak isteyen Azerbaycan vatandaşlarına 10 yıla varan vadelerde, cazip oranlarla Manat, USD ve EUR cinsinden mortgage kredisi vermeyi sürdürüyoruz. İlk 6 aylık dönemde, yaşanan deprem felaketi ve konut fiyatlarındaki artış ile konut alım talebi azalmakla birlikte yaz tatili ve üniversite kayıtlarının başlamasıyla yeniden hız kazanmaya başladı.” dedi.
PASHA Bank, kurumsal ve ticari bankacılık tarafında nakdi ve gayri nakdi krediler, leasing, proje finansmanı, forfaiting, alacak finansmanı ve alacak garantisi ürünlerinin yanı sıra hazine ürünleri ve dış ticaret ürünleriyle hizmet veriyor. Banka, Azerbaycan ve Gürcistan bölgesinde iş yapan müşterilerine yerel para birimleriyle işlem yapma olanağı sağlarken, Premium Bankacılık alanında da bireysel yatırımcılara hizmet veriyor. (Haber Merkezi)