ANTAKYA’YA DÖNMEK İSTİYORLAR - Hatay Gazetesi

ANTAKYA’YA DÖNMEK İSTİYORLAR

  • Eklenme Tarihi :05.11.2024 | 11:51
  • Muhabir :Haber Merkezi

ANTAKYA’YA DÖNMEK İSTİYORLAR

Hatay Ayakkabı İmalatçıları Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Doğan Aydın, 6 Şubatta yaşanan asrın felaketi deprem öncesinde, ihracatta Türkiye genelindeki bu sektörde,1 milyar 350 milyon dolar olan ekonomik katkının 120 milyon dolarlık bölümünün Hataylı ayakkabıcı esnafına ait olduğunu, ancak yaşanan maliyet artışları nedeniyle ihracat yapamadıklarını söyleyerek, “Maliyet artışlarının en aza indirilmesi için tekrar Antakya’ya gitmemiz şart” dedi.
SİTELERİ, DEPREMDE ENKAZ OLDU
Antakya’daki ayakkabıcılık sektörü, 6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli depremde işyerlerinin enkaz haline geldi. Depremden 3 ay sonra Reyhanlı ilçesinde tahsis edilen sanayi sitesine taşındılar. Hatay’ın hem ekonomisine ve hem de ciddi manada istihdamına katkı sağlayan sektör, 6 Şubatta yaşanan depremin ardından sitelerinin enkaz haline gelmesi nedeniyle sektöre kilit vurulmaması için Antakya’dan geldikleri Reyhanlı’da kendilerine tahsis edilen  sanayi sitesindeki işyerlerinde kurdukları tesislerle de çalışmaya başladılar.
DEPREM ÖNCESİNDE GÜNDE 80 BİN ÇİFT AYAKKABI
Ayakkabı sektörü olarak üretimde, Hatay’ın, Türkiye’nin yüzde 40’ını karşıladığını belirten Ayakkabı İmalatçıları Esnaf ve Sanatkarlar  Odası Başkanı Doğan Aydın,  ayakkabı sektörü olarak erkek ayakkabısında Türkiye genelinde üretimin yüzde 40’ını karşıladıklarını, sadece istihdamda ise 17 bin kişinin çalıştığını söyledi. 6 Şubat depremi öncesinde Hatay’da günlük 80 bin çifte yakın üretim yapıldığını ancak kayıplar nedeniyle ciddi bir iş kaybı yaşadıklarını belirten Aydın, “Hem istihdam kaybı oldu ve hem de ekonomiye takılı ihracat olmadığı için iş kaybı yaşadık. Bugün yüzde 60-70 iş kaybımız var. Bunun yanında istihdam kaybımızda aynı oranlarda bulunuyor” dedi.
MALİYET ARTIŞI OLDU
Reyhanlı’ya geldikten sonra özellikle sektörde maliyet artışları yaşadıklarını, fiyatların aşırı derecede yükseldiğini anlatan Aydın, “Türkiye genelinde maliyetler yüksek, ama bizim de 15 ilçeden üretim yapmak için Reyhanlı’ ya gelen sektör çalışanlarımız ve işverenlerimiz var. Buraya gelirken ve mesai bitiminde tekrar giderken ciddi manada  külfet oluşuyor. Bugün bir firma 4 ya da 5 araçla gidip geldiğinde aylık 60-70 bin liraya yakın harcamalar meydana geliyor, bu da tabii ki ayakkabı maliyetine yansıyor” diye konuştu.
ANTAKYA’YA TAŞINMAMIZ ŞART
Sektörde maliyetin azaltılması için Antakya’da yapılmakta olan ayakkabıcılar sanayi sitesinin bir an önce tamamlanması gerektiğini söyleyen Aydın, Reyhanlı’dan tekrar kendi öz yerleşim yerlerine gitmeyi hedeflediklerini kaydetti. Aydın, “Devlet yetkililerimizden ciddi manada destek bekliyoruz. Ayakkabı sektörüne el atılmasını istiyoruz. Sektör olarak Reyhanlı’dan tekrar Antakya’daki sitelerimize gitmeyi arzu ediyoruz. Bu maliyet artışını önemli ölçüde azaltacak ekonomiye yansıyacaktır” dedi.    
İHRACATTAKİ PAYLARI 120 MİLYON DOLARDI
Hatay Ayakkabı İmalatçıları Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Doğan Aydın, sektördeki Türkiye ihracatının 120 milyon dolarlık kısmının Antakyalı ayakkabıcı sektörüne ait olduğunu söyleyerek şöyle konuştu;
“Türkiye genelinde ayakkabı sektörüne baktığımızda ihracatta 1 milyar 350 milyon dolar ihracat yapılırken bunun aracı firmalar ve kendi esnaflarımızla 120 milyon doları sadece Antakya ayakkabıcılarına aitti. Ama bugün itibari ile 5-6 aydır biz yurt dışına Ortadoğu pazarına, Avrupa’ya, Balkan ülkelerine ihracatımız tamamen durmuş vaziyette. Maliyetler yüksek olduğundan dolayı ihracat yapamıyoruz. Aslında biz Hataylı ayakkabıcılar olarak adeta bacasız fabrikayız. Hem istihdam, hem üretim ve hem de ekonomiye daha çok katkı, daha iyi yarınlara ulaşmak için Antakya’ya gitmemizde fayda vardır. Devletimizden, yetkililerimizden ricamız yapımı devam eden sitemizin bir an önce tamamlanmasıdır.” Aydın, son olarak ta depremde vefat eden sektör çalışanlarına ve tüm vatandaşlara Allah’tan rahmet diledi.