SAFRAN BİTKİSİNE İLGİ ARTIYOR

  • Eklenme Tarihi :02.01.2023 | 14:25
  • Muhabir :

ÜRETİM ALANI GENİŞLEYECEK

SAFRAN BİTKİSİNE İLGİ ARTIYOR

Türkiye’de Safranbolu’dan sonra Hatay’da da Safran bitkisi yetiştiriliyor. Hassa’da iki genç girişimci çiftçi, 200 kg safran soğanını buluşturduğu toprakta hasat başladı. 

Dünyanın en pahalı baharat bitkilerinden olan Safran bitkisi farklı alanlarda da kullanılıyor. Boya, kozmetik ve tıbbı alanlarda kullanılan Safran bitkisine giderek ilgi artıyor.

250 METREKARE ALANDA ÜRETİM YAPILIYOR

Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi amacıyla Hassa İlçesinde iki çiftçiye 200 kg safran soğanı dağıtılmasıyla başlayan safran üretiminde ürünler hasat edilmeye başlandı.

Borç aldığı İki Cumhuriyet altınla başladığı safran yetiştiriciliğini ilerleten genç çiftçi, üç farklı bahçede toplam; bir dönün 250 metre kare alanda üretimine devam ediyor.

EKİPMAN DESTEĞİ SAĞLIYOR

Hassa Kaymakamlığı genç üreticiye her türlü teknik ve ekipman desteği sağlıyor. Hassa kaymakamı Osman Acar, İlçe Tarım Müdürü Mehmet Şıhlar ile beraber sık sık genç çiftçinin bahçesini ziyaret ederek, safran hasadına katılıyor. Genç çiftçiye manevi destek yanında teknik destekte sağlıyor. Safran üretim alanlarının genişletilmesi ve tıbbı aromatik bitkiler alanın faaliyet gösteren iş insanları ile üreticiler arasında köprü vazifesi görüyor. Üretim alanlarının genişletilmesi hususunda çalışmalar yapıyor.

GÖLGEDE KURUTULUYOR

Sabahın erken saatlerinde çiçek açan safranları elleriyle tek tek özenle topluyor. Sabah mesaisine bal arıları da eşlik ediyor. Mor yaprakları, sarı ve kırmızı lifleri ile muhteşem bir görünüyor. Bal arılarnaı polen,  insanlara şifa dağıtıyor. Gıda, boya kozmetik ve tıbbı alanlarda kullanılan safran çiçeğinin kırmızı ve sarı lifler çiçeğinden özenle ayrıştırılıyor. Gölgede kurutuluyor. Kurumuş 150 kırmızı lifin ağırlığı, bir gram geliyor.

Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Altınözü Tarım Bilimleri Meslek Yüksek Okulu’nda Tıbbı Aromatik Bilgiler Alanında Öğretim elamanı olarak çalışan Dr. Hasan Asil, safran bitkisini, bilimsel açıdan ele alarak, tıbbı açıdan kullanım alanlarını dile getirdi.

Dünya’nın en pahalı olan safran bitkisi üretim alanlarının genişletilmesi hedefleniyor. (Haber Merkezi)