Cilvegözü’nden Suriye’ye yapılan ihracatta, Ocak ayında yüzde 35 lik artış oldu ve 219 milyon dolarlık işlem hacmi gerçekleşti
Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin yıkılması, ülkenin muhaliflerce kontrol altına alınması ve yeni bir hükümetin kurulmasının ardından, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Gümrük Kapısı’ndan, Suriye’ye yapılan ihracatta sadece Ocak ayında yüzde 35 lik artış olduğu ve bu kapsamda 219 milyon dolarlık işlem hacmi gerçekleştiği belirtildi.
Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu, “Özellikle Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Gümrük Kapısı’ndan yapılan ihracatta Ocak ayında yüzde 35’lik artış oldu ve 219 milyon dolarlık bir işlem hacmi gerçekleşti. 8 aralık 2024’ te komşumuz Suriye’de halkın özgürleşmesi neticesinde Cilvegözü Gümrük Kapısı’nda bir takım değişiklikler oldu. Daha önce özgürleşen ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kontrolünde olan Zeytin Dalı Harekat bölgesinde, Afrin’e yapılan ticaret şimdi Suriye’nin tamamına yansımaya başladı. Özellikle son Suriye Hükümeti’nin devlet olma yolunda kendilerine göre bir takım kuralları gümrüklerde uygulamış oldukları vergi akışlarından sonra bile içerisinde bulunduğumuz Ocak ayında ihracatta yüzde 35 artış sağlandı. Buda ihracatta 219 milyon dolar gibi bir işlem hacmine sahip oldu. Bu durum önümüzdeki günlerde daha da hareketli olacak” dedi.
OCAK AYINDA 130 BİN TIR SURİYE TARAFINA GEÇTİ
Ocak ayında 130 bin TIR’ın Suriye tarafına geçtiğini belirten Zaroğlu, “2023 yılında Suriye’ye ihracat ürünü taşıyan TIR sayısı 101 bin iken şimdi is 130 bine ulaştı. İhracat ile ilgili buda yüzde 30 a tekabül demektir. Komşumuz Suriye’deki bu normalleşme süreci ile ilgili olarak bölge ticareti gerçekten pozitif yönde gelişme göstermektedir. Bu doğrultuda bizler ticareti kolaylaştırma adına özellikle Cilvegözü Gümrük Kapısı’nda bir takım fiziki değişikliklerin yapılması gerektiğini, bununla ilgili olarak ta Cilvegözü’ndeki x ray cihazlarının, peronlarının değişimi ile ilgili olarak Bakanlığa bu noktada taleplerimizi ilettik. Yine ticaretimizi etkileyecek olan lojistik firmalarımıza destek olma adına ayrıca tır parkı projelerimizi hayat geçirme adına bakanlığımızla ve çatı kuruluşumuz olan TOOB ile görüşerek Suriye’ye ticaretimizin daha aktif hale gelmesi için gayret göstereceğimizi ifade etmek istiyorum”
2025 YILINDA BÜYÜK ARTIŞ BEKLENİYOR
“2025 yılında ihracatta önemli ölçüde artış bekleniyor. Daha önceleri Özgür Suriye dediğimiz Türkiye’nin kontrolünde yapılan ticaretimiz ve insani yardımların Suriye’de oluşan bu yeni hükümetten sonra sadece Suriye’ye değil bütün Arap coğrafyasına yayılacağını bu rakamların çok daha fazla artış göstereceğini tahmin ediyorum. Hedef ise, ihracat rakamları geçen dönem 160 milyon dolar işlem hacmiydi. Son bir ayda yüzde 35 artış sağlanarak 219 milyon dolara çıktı. İlk ayda yüzde 35 artış olursa düşünün 12 ayda çok daha iyi yere geleceğini söyleyebilirim” dedi.
HER TÜRLÜ ÜRÜN İHRACAT KAPSAMINDA
Suriye’nin 2011 sonrası yerle bir yer olduğunu ve insanların hayatlarını idame ettirmek için gıda maddesi ağırlık ihracat olduğunu kaydeden Zaroğlu; “Bu insanların hayatını idame ettirmesi için gıda maddesi ve demir çimento da artış gerçekleşecek. Suriye’ye tüm ihraç ürünlerinde talep olduğunu görüyoruz ama şu anda gıda ve inşaat ürünlerinde çok talep var. “ ifadelerine yer verdi.