Hatay Ticaret İl Müdürü Halit İmrek, tüketicilerin satın aldıkları mal veya hizmetlerin ayıplı çıkması durumunda vatandaşların haklarını aramaktan çekinmemeleri gerektiğini söyledi. İmrek, yaptığı açıklamasında ayıplı malın ve hizmetin ne olduğu konusunda da bilgiler verdi.
Bir mal veya hizmetin ayıplı olarak kabul edilebilmesi için belirlenen kriterlerinden bir veya bir kaçını taşıyor olması gerektiğinin altını çizen İmrek, “Bu kriterler şöyle, “Taraflarca kararlaştırılan örnek ya da modele uygun olmaması, Objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması, Satıcı tarafından bildirilen veya tanıtım materyallerinde belirtilen özellikleri içermemesi, Teknik düzenlemelerde belirlenen niteliklere aykırı olması, Muadili olan malların sağladığı faydayı sağlayamaması,Tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içermesi.”
SATICININ SORUMLULUĞU
“Satıcı, malı satış sözleşmesine uygun olarak tüketiciye teslim etmekle yükümldür. Teslim tarihinden itibaren altı ay içerisinde ortaya çıkan ayıpların, teslim anında mevcut olduğu kabul edilir ve malın ayıplı olmadığını ispat etme yükümü satıcıya aittir.”
AYIPLI MAL DURUMUNDA TÜKETİCİNİN HAKLARI
“Bir malın ayıplı olması durumunda tüketiciler aşağıdaki haklara sahiptir. Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme, satılanı alıkoyarak ayıp oranında satış bedelinden indirim talep etme, aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere malın ücretsiz onarılmasını isteme, imkan varsa, ayıplı malın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini talep etme.”
AYIPLI HİZMET DURUMUNDA TÜKETİCİNİN HAKLARI
“Eğer tüketiciye sunulan hizmet ayıplıysa, tüketici aşağıdaki haklarını kullanabilir: Hizmetin yeniden yerine getirilmesini isteme, hizmet sonucu ortaya çıkan eserin ücretsiz onarılmasını talep etme, ayıp oranında bedelden indirim isteme, sözleşmeden dönme hakkını kullanma.”
TÜKETİCİ HAKLARINI NASIL KULLANABİLİR?
“Eğer bir mal veya hizmetin ayıplı olmasına rağmen, satıcı veya sağlayıcı tüketicinin seçimlik haklarını kullanmasına izin vermiyorsa, tüketiciler haklarını şu kurumlar aracılığıyla arayabilir: İllerde: Ticaret İl Müdürlükleri, İlçelerde: Kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulan Tüketici Hakem Heyetleri, Adliyelerde: Tüketici Mahkemeleri. Tüketici hakları konusunda bilinçli olmak ve yasalarla korunan bu hakları kullanmak, tüm tüketicilerin sorumluluğundadır. Hakkınızı aramaktan çekinmeyin!” dedi.