İskenderun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı İbrahim Kaynar, mücbir hal uygulamasının ticari işletmeler ve genel halk üzerindeki etkilerini değerlendirerek normalleşmenin zor göründüğünü söyledi.
Kaynar, mücbir halin sona ermesinin ardından yaşanacak zorluklara ve devlet desteğinin sona ermesinin işletmelere ve bireylere nasıl etkide bulunabileceğine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Mücbir halin, halkın normal hayata geçişini belirleyen bir uygulama olduğunu vurgulayan Kaynar, "Mücbir halin bitmesi, her şeyin normale döneceği anlamına gelmiyor. Aslında mücbir hal sonrasında, insanların ihtiyaçlarını kendi imkanlarıyla karşılayabilecek duruma gelmeleri beklenir. Bu, devlet desteğinin sona ermesi anlamına da gelebilir" dedi.
MÜCBİR HAL BİTTİKTEN SONRA YAPILANDIRMA YAPILMASI ZORUNLU
Kaynar, İskenderun'un durumuna ilişkin de şunları söyledi: "Şu anda normal yaşantıya geçmediğimizi söyleyebilirim. Hala konteynerlarda yaşayan vatandaşlarımız var ve odamızın yanındaki binanın yıkılma ihtimaline karşı odamızı boşaltmak zorunda kaldık. Mücbir halin sona ermesi, bölgedeki gerçek durumu yansıtmayabilir. Depremin etkileri ve mücbir hal süreci işletmelere olan yansımaları da derin. Deprem sonrası 6-7 ay boyunca bürolarımıza giremedik. Vergi daireleri gibi resmi daireler bile 1 yıl sonra hizmet vermeye başladı. İşletmeler, deprem nedeniyle normal yaşantıya ve çalışmaya geçemediler. Bu durum, mücbir halin sona ermesinin ardından yapılandırma gereksinimini ortaya koyuyor. Birikmiş borçlarla ilgili olarak, mücbir hal bittikten sonra yapılandırma yapılması zorunlu" diye konuştu.
3 AYLIK UZATMA YETERLİ OLMAYABİLİR
Mücbir hal süresinin uzatılmasının yeterli olup olmadığını da eleştiren Kaynar "31 Ağustos’ta sona ermesi beklenen mücbir halin 3 aylık uzatılması yeterli olmayabilir. Van depremiyle kıyasladığımızda, Van'da 7.2 büyüklüğünde bir deprem sonrası 5 yıl 10 ay süre uzatımı yapılmıştı. Ancak, Hatay’daki 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından, 16-17 ay geçmesine rağmen mücbir halin sadece 3 ay uzatılması, büyük bir zorluk olarak değerlendiriliyor. Hükümetin ve ilgili bakanlıkların, bölgede yaşanan zorlukları dikkate alarak daha kapsamlı destek ve süre uzatımı sağlamalı. Bölgedeki büyük yıkım ve devam eden ekonomik zorluklar göz önüne alındığında, mevcut durumun iyileştirilmesi için ek önlemler alınması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.