CHP’DEN TAM KANUNSUZLUK BAŞVURUSU

  • Eklenme Tarihi :15.04.2024 | 18:06
  • Muhabir :Haber Merkezi

CHP’DEN TAM KANUNSUZLUK BAŞVURUSU

CUMHURİYET Halk Partisi, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve İskenderun Belediyesi seçim sonuçlarıyla ilgili Yüksek Seçim Kurulu’na tam kanunsuzluk başvurusu yaparak, bir kez daha seçimlerin yinelenmesini istedi.

Yüksek Seçim Kurulu’na tam kanunsuzluk başvurusunu CHP Genel Başkanı Özgür Özel, başkan yardımcıları ve milletvekilleriyle birlikte yaptı. Tam Kanunsuzluk başvurusunu Yüksek Seçim Kurulu’na veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Özel, YSK çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yüksek Seçim Kurulu’na Hatay Büyükşehir Belediyesi ve İskenderun Belediyesi’nin seçim sonuçlarıyla ilgili ayrı ayrı tam kanunsuzluk iddiası ile başvuruda bulunduklarını belirten Özel, “Bu başvuruyu bizzat yapacağımı ve takip edeceğimi söylemiştim.  Bu başvuruyu kendisi de Hataylı olan genel sekreterimizle, hukuk işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcımızla, Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcımızla ve Hatay’daki tüm itiraz süreçlerini bizzat yerinde takip eden Genel Başkan Yardımcılarımız Gökçe Gökçe ve Murat Bakan’la birlikte gerçekleştirdik.” dedi.

2014’TE İSTANBUL’DA OLDUĞU GİBİ HATAY SEÇİMLERİ DE YENİLENMELİ

2014’de İstanbul seçimleri yenilendiyse Hatay seçimlerinin de yenilenmesi gerektiğini belirten Özel, “Tam Kanunsuzluk Başvurumuz herhalde Yüksek Seçim Kurulu’na tarihi boyunca yapılmış, en kapsamlı tam kanunsuzluk başvurusudur. Birazdan sadece 8 başlığına değineceğim meselenin herhangi bir tanesi, tarafsız ve siyasi baskılardan arındırılmış, sadece hukuk normlarına göre, düşünülen vicdan sahibi insanlarda seçimin yenilenmesi yönünde bir karar verme durumunu yaratacaktır. Bundan hiç şüphe yok. Her birisi için Yüksek Seçim Kurulu’nun geçmişte aldığı talebimize uygun kararlar mevcuttur. Örnekleriyle ekleriyle birlikte sunduk. Eğer 2024 31 Mart İstanbul iptal edildiyse bizim başvurumuzla Hatay seçimleri 8 kez iptal edilebilir.”

HATAY SEÇİMLERİ 8 KEZ İPTAL EDİLMELİ

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iptal gerekçesini okuyun, elimizdeki kanıtları okuyun bir değil 8 kez bu seçimleri iptal edersiniz. Öncelikle kanuna aykırı olarak emniyet görevlilerinin ve zabıtaların seçim kurullarında görev yaptıkları, sandık kurulu başkanı oldukları ve memur üye olarak görevlendirildikleri ortadadır, sabittir, açıktır, hal tam kanunsuzluk halidir. İkinci ve önemli hususumuz,. Hakkında kısıtlılık kararı bulunan 108 seçmeni biraz önce Yüksek Seçim Kurulu’na verdiğimiz dilekçenin ekinde sunduk. Ayrıca 3 bin 389 ölü seçmen seçimlerde oy kullanmıştır ve bununla ilgili kanıtlar torbaların, çuvalların içinde Yüksek Seçim Kurulu’nun adalet dağıtacağı, adalet terazisine konmak üzere beklemektedirler.”

HAL TAM KANUNSUZLUĞUN DANİSKASIDIR

“Aradaki farktan hatırlarsınız, CHP aleyhine sayım kararı alındığında aradaki farktan çok geçersiz oy var, bakmalıyız demişlerdi. Hatay’da da iki aradaki farkın 15 katı geçersiz oy var ve kanuna göre geçersiz oyların niçin geçersiz olduğu mutlaka yazılmalıdır. Ama yazılmamıştır. Durum tam kanunsuzluk halidir. Ayrıca Reyhanlı ve Kumlu ilçelerinde belediye meclis üyesi adayı olan ve ilçe seçim kurulu üyesi olan kişiler kurul üyeliklerinden istifa etmedikleri halde seçimlerde aday olmuşlar, seçimler sonrası partilerin yaptığı itirazlarda bulunmuşlar. İtirazlar hakkında karar vermişler, oy kullanmışlar ve hatta bir tanesi kendi mazbatasını kendi imzalamıştır. Hal tam kanunsuzluğun daniskasıdır.”

YURT DIŞINDA OLANLARIN YERİNE OY KULLANILMIŞ

“Yurt dışında tespit ettiğimiz seçmenler oy kullanmışlardır. Biz 300’e yakın seçmenin o gün yurt dışında olduklarını ispatlıyoruz. Oy kullanmadıklarının ispatı için çizelgeler açılmalıdır. Eğer gerçeği arayacaksak ve bu kurul hakikatin peşinde koşacaksa ve adalet dağıtacaksa, yurt dışında olduklarını ispatladığımız o seçmenlerin yerlerine oy kullanılmadığına bakmak durumundadırlar.  Yine Kırıkhan’da seçim devam ederken çıkan bir arbedede sandıklar dağılmış, pusulalar saçılmış, seçim durdurulmuştur. 1 saat sonra sıfırdan başlıyoruz denmiş, o ana kadar kullanılan oyları kullanan seçmenler kullandıkları oyların sandıkta olduğunu sanıp evlerine gitmişler ama o oylar kullanılamamıştır. Hal tam kanunsuzluk halidir.”

ARADAKİ FARK İNDİ

“Sıfır oy aldığımız sandıklarda sadece maddi hataları düzelttirerek farkı 3 bin 900’den 2 bin 569’a inmişken, tüm sandıkların buna katılmasının talep edilmesinden doğal bir talep olamaz ama Hatay, bakın İstanbul Gaziosmanpaşa bütün oylar yeniden sayıldı. Yüksek Seçim Kurulu sayıma devam edin kararı verdi.  Kütahya geçersiz oylar tek tek sayıldı. Yüksek Seçim Kurulu itirazımızı reddetti. Şimdi bu kararlar bu kadar açık ve ortadayken, daha mürekkepleri kuramadan, Hatay’da hiçbir oy yeniden sayılmadı. Hatay’da hiçbir sandık ne ilçe düzeyinde nede il seçim kurulunda sayılmıştır. Şimdi iş YSK’nın önündedir.”

DOĞRU BİR MİRAS BIRAKMAZLAR

“Geçen gün yaptığımız itarızı kabul etmemelerinin sebebi hukuki değil siyasiydi. Çünkü Ak Parti isteyince sayıyorsun. Ama bugün onlara 3 bin 389 ölü seçmenin listesini biz vermişken, yurt dışındakilerin listesini vermişken ve tüm kanıtlarımızla tüm kanunsuzluk hallerini sıralamışken, kendisi aday olan kişşi seçim kurulunda görev yapıyorken, artık bu vakitten sonra bu tam kanunsuzluğa, ben tam kanunsuzluk, demedim, görmedim diye imza atacak birisi çocuklarına çok doğru bir miras bırakmayacaktır.” diye konuştu