Kan Acil Değil, Sürekli İhtiyaçtır

  • Eklenme Tarihi :20.04.2024 | 10:29
  • Muhabir :Haber Merkezi

Depremzede Vatandaşlardan Kan Bağışına Yoğun İlgi

Kan Acil Değil, Sürekli İhtiyaçtır

Türk Kızılay Hatay Şubesi ve Antakya Belediyesi işbirliği ile 17-19 Nisan tarihleri arasında “Birbirimize Candan Bağlıyız” sloganı ile düzenlenen kan bağışı kampanyasına depremzede vatandaşlardan yoğun ilgi gösterilirken toplamda 520 ünite kan toplandı. Ramazan ayın da kan bağışlarının düşmesi ve Hastanelerde kan stoklarının eksilmesi sonrasında tüm Türkiye’de eş zamanlı düzenlenen kan bağışı programının Hatay ayağında toplanan kan miktarı bölge için umut oldu.

Kampanyanın ilk saatlerinden itibaren Odabaşı Mahallesinde bulunan Antakya Belediyesi Ek Hizmet binası önünde kurulan mobil kan alma tırını bir an olsun yalnız bırakmayarak büyük bir özveri ile kampanyayı yürüten Türk Kızılay Hatay Şube Başkanı Hüseyin Kimyonoğlu yaptığı açıklamasında:” Asrın felaketini en ağır biçimde yaşayan Hatay’da depremin ilk gününden itibaren insanüstü bir çaba ile çalışan  Türk Kızılay Hatay Şubesi olarak bugünde 3 günlük bir süre zarfında 520 ünite kan toplamanın mutluluğunu yaşadık.Hastanelerde ciddi anlamda eksilen kan stokları ve Ramazan ayında kan bağışı konusunda yaşanan büyük düşüş sonrasında gerçekleştirdiğimiz kampanyamızda elde edilen kan bağışı miktarı şükürler olsun umut verici bir sayıya ulaşmıştır.Ülkemizde  ihtiyaç duyulan kanı karşılamak için çalışan Kızılay’ın  hem düzenli kan bağışçısı oranını artırmak hem de mevsimsel olarak düşen kan bağışlarından dolayı azalan stok seviyesini ihtiyacı karşılayacak rakamlara çıkarmak amacıyla ülke genelinde eş zamanlı düzenlediği “Birbirimize Candan Bağlıyız” kan bağışı kampanyasına depremi en ağır biçimde yaşayan şehrimizin insanlarının akın akın gelmeleri bizleri fazlası ile mutlu etmiştir.Üç gün boyunca kampanyamıza ilgi gösteren tüm vatandaşlarımıza,büyük bir özveri ile çalışan Kızılay ekibimize ve desteklerinden dolayı Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar’a şükranlarımızı sunuyoruz.”dedi.

Kan Acil Değil, Sürekli İhtiyaçtır..

Başkan Kimyonoğlu açıklamasının devamında:”Kızılay ekipleri her gün binden fazla hastaneye kan ve kan bileşeni transferi yapıyor. Kan uzun süre stoklanamayan bir tedavi aracı olduğu için kan bağışlarının 365 gün kesintisiz ve düzenli olarak yapılması gerekiyor. Kızılay, özellikle kış aylarında ve geçtiğimiz  Ramazan ayında kan bağışı oranlarında yaşanan düşüş nedeniyle “Kan Acil Değil,Sürekli İhtiyaçtır” hatırlatması yaparak kan verebilecek herkesi bağış noktalarına davet ediyor. Uzmanlar da 18-65 yaş Aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabileceğini belirtiyor.

Kan bağışlamak isteyen vatandaşlar, en yakın Kızılay kan bağışı noktasına gidip kan dostları arasına katılabilir. Kan bağışı süreci form doldurma, doktor kontrolü ile kan alım işlemi dahil 30 dakikayı geçmemektedir. Erkekler 3 ayda bir, kadınlar 4 ayda bir kan bağışında bulunabilir.

Kızılay’ın www.kanver.org sitesinden, 168 numaralı çağrı merkezinden ve mobil kan bağışı uygulamasından yakındaki kan merkezi bilgisi öğrenilebileceği gibi uygun tarih ve saat dilimi seçilerek randevu da oluşturabilir.”dedi.