Sağlık sektöründe son yıllarda gerçekleştirilen istihdama rağmen, talep-iş gücü dengesizliğinin devam ettiğini belirten Gönç, Türkiye'de hekim başına 655, hemşire başına da 710 hasta düştüğünü söyledi.
SAĞLIK-Sen Hatay Şubesi Başkanı Feleytun Gönç, vatandaşların sosyal devletin varlığını en somut hissedebildiği alanların başında sağlık sektörünün geldiğini söyledi.
14 Mart Tıp Bayramı dolayısı ile yönetim kurulu adına bir yazılı açıklama yapan Gönç, Sağlık kurumlarında bugün itibariyle 400 bine yakın sağlık çalışanının, insanların sağlığı ve mutluluğu için ertelenemez nitelikte bir hizmet yürüttüklerinin altını çizdi.
Çalışma koşulları iyileştirilmeli
Bu kurumlarda sunulan hizmetin niteliği kadar, bu hizmeti üretenlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesinin de, sosyal devletin ve insan hayatına verilen değerin bir göstergesi olduğunu belirten Gönç, “ Milletimizin sağlık hizmetine ulaşımı açısından önemli değişimler getiren Sağlıkta Dönüşüm Programının başarısında en büyük pay sahibi olan sağlık çalışanları, başta istihdam yetersizliği olmak üzere büyük çaplı sorunlar altında ezilmektedir” dedi.
Hekim başına düşen hasta
sayısı 655
Son yıllarda gerçekleştirilen istihdama rağmen, talep-işgücü dengesizliğinin halen devam ettiğini vurgulayan Gönç, “Avrupa Birliği ortalamasına göre bir hekime düşen hasta sayısı 310, bir hemşireye düşen hasta sayısı 134 iken, Türkiye'de hekim başına düşen hasta sayısı 655, hemşire başına düşen hasta sayısı ise 710'dur. Türkiye'deki sağlık çalışanı, Avrupa Birliği standartlarına göre tam 5 katı bir performansla çalışmaktadır. Haftalık çalışma süresi 60 saatin altına düşmemektedir” dedi.
Sözleşmeli personel uygulaması
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin çalışma hakkını düzenleyen 23. Maddesi'nde herkesin adaletli ve elverişli koşullar altında ayrım gözetmeksizin, eşit ücretle çalışma hakkının olduğunu vurgulayan Gönç, “Sağlık çalışanlarının hakları noktasında en tartışmalı alanlardan birisi de istihdam politikalarında ortaya çıkmaktadır. Maalesef son yıllarda asli bir istihdam türü haline dönüştürülen sözleşmeli personel uygulamaları çalışma barışı ve huzurunu bozan sonuçlar doğurmaktadır” dedi.
Hükümetten istediklerini sıraladı
Sağlık çalışanlarının yetkili sendikası Sağlık-Sen'in Genel Merkez Yönetim Kurulu olarak 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle Hükümete, çağrıda bulduklarını belirten Gönç, “En çok sağlık alanını etkileyen sözleşmeli personel istihdamına son verilmelidir.
Sağlık çalışanlarının ailesine ve sosyal çevresine vakit ayırabilecekleri bir çalışma düzenine kavuşabilmeleri için istihdam olanakları artırılmalıdır. Kamu hizmetlerinde maliyeti düşürme adına, taşeronlaşma ve hizmet alımları yoluyla güvencesiz çalıştırma ve kaliteden ödün verme politikasına son verilmelidir.
Kamu çalışanlarına, açlık ve yoksulluk sınırları ile ifade edilmeyen, “çalışanı enflasyona ezdirmedik” söylemini unutturacak, insan onuruna yakışır bir ücret verilmelidir. Döner Sermaye, ek ödeme gibi teşvik sistemleri adil paylaşım ilkesi gözetilerek yeniden düzenlenmelidir.
Sağlık kurumlarında her geçen gün artan şiddete karşı caydırıcı tedbirler alınmalı, sağlık çalışanlarının mesleki saygınlığı korunmalıdır.
Bu düşüncelerle, sağlıkta adil, saygın ve güvenli çalışma koşullarına kavuşulduğu bir Türkiye için mücadele kararlılığımızı bir kez daha yenileyerek, sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyoruz” dedi. Haber Merkezi
En çok arananlar:
- hasta başına düşen hemşire sayısı
- hemşire başına düşen hasta sayısı
- türkiyede doktor başına düşen hasta
- doktor basina hasta sayisi
- türkiyede hemşire başına düşen hasta sayısı
- türkiyedeki hasta başına doktor
- 2011 hekim başina düşen hasta sayısı
- türkiyedeki hasta sayısı
- türkiye\de hasta başına düşen hemşire sayısı
- türkiye\de hasta sayısı 2011




























