Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC), Konrad Adenauer Stiftung'la (KAS) 14 yıldır sürdürdüğü Yerel Basın Seminerleri'nin 59.'su Antakya'da yapıldı.
Antakya Narin Otel'de yapılan Seminerin ikinci günü Antakya Gazetesi Sahibi Sinan Seyfettinoğlu'nun yönettiği oturumla başladı. Bu bölümde TGC Saymanı Gülseren Güver, “Eğitim Haberciliği”, Bizim Gazete Yazarı Kerim Evren “Medyada Dil Hataları” ve Milliyet Gazetesi Foto Muhabiri Ercan Arslan “Vizörden Bakış” konularını aktardı.
Oturumun ilk konuşmacısı, TGC Saymanı Gülsever Ergezer Güver, ülkemizde eğitim sisteminin sınava endeksli olduğunu söyledi ve sınav sayısının artırılmasıyla dershanelerin daha çok beslendiğini belirtti.
Türkiye'de gazetecilik yapmanın oldukça zor olduğunu vurgulayan Güver, “657 sayılı kanun gereği bürokratlar demek veremediği için, muhabirler ilk muhataplarıyla bilgi alışverişi yapamamaktadır. Eğitim haberciliğinin zorlukları basında eğitim haberi yapmak, maalesef diğer haberlerden çok daha fazla efor istiyor. Çünkü eğitim muhabirleri resmi makamlarla daha fazla muhatap olmak zorunda. Buna karşılık kamu görevlileri 657 sayılı devlet memurları kanununa bağlı ve demeç vermeleri yasak. Eğitim habercileri ilk elden bilgi almakta, haber kaynağını ikna etmede zorlanabilir. İktidar ve medya patronları, soru soran muhabiri de istememektedir. Bu nedenle işe yeni başlayacak olan meslek mensuplarının işi çok zor” dedi.
Ülkenin birinci sorunu eğitim
Eğitim haberciliğinin değişim sürecinde editör sunucularının yerini gazetecilikle ve gazetecilik meslek bilgisiyle ilgisi olmayan; mankenlerin, dershanecilerin ve okul sahiplerinin aldığını belirten Güver, “Medya kuruluşları, ticari kaygılarla eğitimden vazgeçmek yerine Türkiye'nin kronik eğitim sorunlarını ve eğitimle ilgili nüfusunu gözeterek bu alana daha çok yatırım yapmalı. Çünkü ülkenin birinci sorunu eğitim ve eğitimsizlik. Sürekli eğitim sayfaları ve programları yeniden açılarak eğitim alanında uzmanlaşmış gazetecilerin sorumluluğuna verilmeli. Kurumlar doğru haber üreten muhabirlerini, iktidarın, bürokratların ve çeşitli çıkar odaklarının baskılarına karşı korumalı, editör masalarını acemilerin eline terk etmemeli.
Gazeteci adayları staj döneminde itibaren meslek bilinci ile donatılmalı. Gazeteciler meslek ilkelerini özümsemeli, bu ilkelerle ve yasaların verdiği hakları kullanarak çalışabilmek için örgütlenmeli. Aynı alanda uzun yıllar çalışan uzman muhabirler, olası mesleki körlüğe ve haber kaynağı ile özdeşleşme tehlikesine karşı dikkatli olmalı” açıklamasını yaptı.




























