Edebiyatımızın Koca Çınarı Anısına Rıfat Ilgaz Sempozyumu 10-12 Mayıs 2006

Türk Edebiyatı’nın Koca Çınarı Rıfat Ilgaz adına Ankara Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksek Okulu, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi ve Çınar Yayınları’nın işbirliği ile 10 11- 12 Mayıs 2006 tarihlerinde Kastamonu’da Rıfat Ilgaz Sempozyumu düzenlendi.
Sempozyumun amacı şöyle belirlenmişti:
“Küreselleşme, Globalleşme söylemleri altında Yeni Dünya Düzeni dayatmaları ülkemizin yüzyıllık sorunu…
Yaşadığı dönemde bu topraklarda aydın onuru, yazar sorumluluğu, şair duyarlılığıyla dimdik kalmış, çektiği sıkıntıları mizah hoşgörüsünde yaşamış bir Anadolu çınarı, Rıfat Ilgaz.
Onu bilimsel yönden ele almak, bağımsız kalmanın da ipuçlarını verecek günümüz aydınlarına.
Bilimsel anlamda katkıda bulunacak tüm bilim ve yazın adamlarını bu çalıştayda görmeyi diliyoruz.”
“Edebiyatımızın Koca Çınarı Anısına Rıfat Ilgaz Sempozyumu”nda sunulan bildiriler Çınar Yayınları tarafından kitaplaştırıldı. Kitapta 93 akademisyen, yazar, gazeteci ve bilim adamının sunduğu bildirilerle birlikte yazarın yorumladığı şiirler yer alıyor.
Kitapla birlikte verilen CD’de sempozyumdan görüntülerin yanı sıra, Kastamonu Meslek Yüksekokulu’nu tanıtan fotoğraflar da bulunuyor. Rıfat Ilgaz’ın yaşamının çeşitli dönemlerinden fotoğraflar ve kitap kapaklarının olduğu bölümde ise büyük ustanın yorumladığı şiirler de dinlenebiliyor.
Etkinliğe bilim ve sanat insanları, 22 ana başlık altında 96 bildiriyle katkıda bulundular. Yazarla ilgili konu başlıkları şunlar:

Rıfat Ilgaz’ın Romanı
Rıfat Ilgaz’ın Öyküsü
Rıfat Ilgaz’ın Şiiri
Rıfat Ilgaz’ın Mizahı
Rıfat Ilgaz’ın Çocuk Edebiyatı
Rıfat Ilgaz’ın Gazeteciliği
1940 – 2000 Sürecinde Rıfat Ilgaz
Rıfat Ilgaz ve Sinema
Rıfat Ilgaz ve Tiyatro
Rıfat Ilgaz ve Aydınlanma
Yerelden Evrensele Rıfat Ilgaz
Halkevleri ve Rıfat Ilgaz
Rıfat Ilgaz’ın Yapıtlarında Eğitime Bakışı

RIFAT ILGAZ SEMPOZYUMU
SONUÇ BİLDİRGESİ (Arka Kapak Yazısı)

“Rıfat Ilgaz, 1940′lardan başlayıp aramızdan ayrıldığı 1993 Temmuzuna kadar laik ve etik duruşunu değiştirmemiş; dil, eğitim ve kültürün yozlaşmasına, yaşamı ve yapıtlarıyla karşı çıkmıştır. Toplumcu özgürlükçü, yurtsever savaşımcılığını Anadolu’nun binlerce yıllık kültür kaynağından beslenerek gerçekleştirmiştir. Kültürsüzleşme konusundaki iç ve dış saldırıların doruğa ulaştığı günümüz Türkiye’sinde sanatçı ve aydın kişiliği ve sorumluluk bilinciyle bizlere güç vermektedir.
1980′lerden başlayarak 1990′larda yaygınlaşan yeni dünya düzeni, 2000′lerin başında kötü meyvelerini vermeye başlamıştır.
Bu saldırılar ülkemizin ekonomik, toplumsal, siyasal ve sanatsal yapısını bozduğu gibi, laik çağdaş bireyi, ulus devleti ve bağımsızlığı yok etmeyi amaçlamaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için de Türkçemizi bozmaya, geleneksel değerlerlerimizi yozlaştırmaya yönelik girişimler, her geçen gün giderek yoğunlaşmaktadır. Bu çok yönlü olumsuz gelişmelerin somut örnekleri günümüz edebiyatında, kültüründe ve toplum yaşamında açıkça görülmektedir.
Bütün bu olumsuzluklara edebiyat ve kültür bağlamında karşı çıkmak üzere; Rıfat Ilgaz’ı var eden ve Ulusal Kurtuluş Savaşımızda Anadolu’nun atardamarı olma işlevini üstlenen Kastamonu ilindeki Kastamonu Meslek Yüksekokulu eşgüdümünde 10-11-12 Mayıs 2006 günlerinde Rıfat Ilgaz Sempozyumu gerçekleştirilmiştir.
Etkinliğe bilim ve sanat adamları, yirmi iki ana başlık altında son derece nitelikli doksan altı bildiriyle katkıda bulunmuşlardır. Ayrıca sempozyumdaki oturumlara öğrencilerin ve halkın da katılımı yüksek olmuştur.
Bu kültürel girişimden alınan güçle; ülkemizin toplumsal ve kültürel yaşamına yeni atılımlarla katkı sunulması ve süreklilik kazandırılması gerektiği ortak sonucu çıkarılmıştır.

En çok arananlar:

Benzer Haberler

  • Benzer haber yok
Bu yazı için etiket yok

Yazarımız mehmetkarasu Hakkında

Yorumunuzu Bırakın

Yazıya yorumunuzu bırakabilir. Geri bildirim yapabilir. Eğer yorumları uzatkan takip etmek isterseniz yorumlara abone olabilirsiniz.

Posta adresiniz asla yayınlanmayacaktır. Gerekli olan alanlar * işareti ile belirtilmiştir.

Security Code:

Valid XHTML 1.0 Transitional Sitemap

Hatay Iskenderun ve Antakya ile ilgili bütün haberler özgün şekilde haber birimimiz tarafından yazılmaktadır


| Antakya | Iskenderun | Hatay |