Yıllarca dede ve babalarından öğrendikleriyle
”diş tedavisi” yapan Kırıkhanlılar,
diş hekimleri odalarının mücadelesiyle
artık ”gizli” çalışıyor.
Dede ve babalarından öğrendikleriyle yıllardır ”diş tedavisi” yapan Hatay’ın Kırıkhan ilçesinin ünlü ”dişçileri”, diş hekimleri odalarının mücadelesiyle gizli çalışmaya başlayınca müşterileri de azaldı.
Kırıkhan Belediyesi, ilçenin bu nostaljik özelliğini simgeleştirmek için diş heykeli dikecek.
Yaklaşık 70 bin nüfuslu Kırıkhan, yüzyıllardır ”dişçileriyle” adını duyurmayı başardı. Üç ya da dört kuşaktır dişçilik yapan ailelerin bile bulunduğu Kırıkhan’da, ”dişçiler” denetim nedeniyle serbest çalışamadıkları için eskisi kadar müşteri bulamıyorlar.
İsimlerini açıklamayan, yapacak başka işleri olmadığı için gizli saklı çalışmak zorunda olduklarını belirten sahte ama yurt genelinde popüler ”dişçiler”, eskiden ilçe merkezinde 5 otel bulunduğunu, bu otellerin yurt içi ve yurt dışından diş yaptırmak için gelen hastalarla dolduğunu anımsatarak, ”Şimdi otel sayısı 2′ye düştü, onlar da işsiz kalıyor” dediler.
Türk Diş Hekimleri Birliği Kırıkhan Temsilcisi Mustafa Paşabeyoğlu ise eğitim almayan kişilerin diş tedavisi ye de protez yapmasına karşı mücadelelerinin sürdüğünü ancak denetimlerin yetersiz kaldığını söyledi.
Paşabeyoğlu, yaptığı açıklamada, yüzyıllardır ”dişçileriyle” ünlü Kırıkhan’da, halen başta Orta Doğu ülkeleri olmak üzere yurt dışından gelen müşterilerinin bulunduğunu bildirdi.
Paşabeyoğlu, ”Ağız ve diş sağlığına bütün dünyada önem verilmesine rağmen Türkiye’de durum çok iç açıcı değil. Yüzlerce hatta binlerce diş hekimi, muayenesinde hasta beklerken, alaylı diş hekimlerinin atadan dededen gördükleri yöntemlerle diş tedavisi ya da diş protezi yapmasına elbette sessiz kalamayız.”
Paşabeyoğlu, kaçak çalışan diş hekimlerine karşı daha etkin önlemlerin alınması gerektiğini savunarak, ”Artık işin uzmanları var. Biz kendimizi iyi ifade eder, bu işi atadan dededen görme yöntemlerle değil, tıbbın gösterdikleriyle yaptığımızı gösterirsek, yine yurt içinden de yurt dışından da müşteri alırız. Bu da ilçe ekonomisine olumlu yansır” dedi.
Bu arada, Kırıkhan Belediye Başkanı İsmail Turan, dişçiliğin, ilçenin tarih boyunca sembolü olduğunu belirterek, nostaljiyi simgeleştirmek için diş heykeli dikmeye hazırlandıklarını söyledi.
Turan, kentin en merkezi yeri konumundaki Cumhuriyet Meydanı’na dikilecek diş heykeli için çalışma yaptıklarını, bunun için bir heykeltıraşla anlaşma aşamasına geldiklerini kaydetti.
En çok arananlar:
- kırıkhan dişçileri
- hatay kırıkhan dişçileri
- mustafa paşabeyoğlu
- KIRIKHANLI DİŞCİLER
- kirikhan dişçilik
- hatay kırıkhan dişci
- kırıkhanlı ünlüler
- kırıkhan dış hekımlerı
- kirikhanda dis edavisi
- kirikhan dis




























