BEN BÖYLE VEDA ETMELİYİM

Onu, 15 Aralık 2006 tarihinde yitirmiştik.
1940 doğumlu İsmail Cem İstanbul Robert Koleji’nden 1959′da ve Lozan Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1963′te mezun oldu. Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü’nde Siyaset Sosyolojisi dalında mastır yaptı (1991).
Çeşitli gazetelerde Yazı işleri Müdürlüğü, Genel Yayın Müdürlüğü yaptı. Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi Başkanlığını yürüttü (1971-1974). TRT Genel Müdürlüğünde bulundu (1974-75). 1987 ve 1991 Seçimlerinde İstanbul’dan 1995 Seçimlerinde Kayseri’den Milletvekili seçildi.
DSP TBMM Gurup yönetim kurulu üyeliğine seçildi (1996). Avrupa Birliği Parlamenterler Meclisi ve Batı Avrupa Birliği Asamblesi üyeliklerine seçildi (1987-1996). AKPM Sosyalist Gurubu Başkanvekilliğine seçildi (1989-91), (1993-95). AKPM ve BAB Asamblesi Türk Parlementer Gurubu Başkanlığına seçildi (1996). Avrupa Medya Enstitüsü Danışma Kurulu üyeliğini yürütmektedir. 50.Hükümette Kültür Bakanlığı yaptı (1995). Yunan Dışişleri Bakanı Papandreu ile birlikte 2000 yılında dünyada `Yılın Devlet Adamı Ödülü’nü aldı. 30 Haziran 1997 tarihinde kurulan 55.Hükümette Dışişleri Bakanlığı Görevine atandı, 5 yıl kadar sürdürdüğü bu görevden Temmuz 2002′de istifa edip Yeni Türkiye Partisi’ne katıldı ve bu partinin genel başkanlığına getirildi. 2004′te YTP’nin CHP’ye katılması üzerine genel başkanlık görevi sona erdi. İsmail Cem cumhuriyet tarihinin en uzun görev yapan 4. dışişleri bakanı oldu. 18 ve 19. dönem İstanbul, 20 ve 21. dönem Kayseri Milletvekilliği yapan Cem, İngilizce ve Fransızca biliyordu.
Kitapları
Türkiye’de Geri Kalmışlığın Tarihi, Türkiye Üzerine Yazılar, 12 Mart, TRT’de 500 Gün, Siyaset Yazıları, Geçiş Dönemi Türkiye’si, Sosyal Demokrasi ya da Demokratik Sosyalizm Nedir, Ne Değildir?, Türkiye’de Sosyal Demokrasi, Engeller ve Çözümler, Yeni Sol, Sol’daki Arayış, Gelecek İçin Denemeler, Mevsim Mevsim. Cem ayrıca dört fotoğraf sergisi de gerçekleştirmişti.

İş Bankası Kültür Yayınları, aramızdan ayrılışının birinci yıldönümünde gazeteci ve siyaset adamı İsmail Cem’i bir kitapla andı ve “Nehir Söyleşiler” dizisi kapsamında bu kez, Türk basın ve siyaset tarihine ışık tutacak Ben Böyle Veda Etmeliyim “İsmail Cem Kitabı”nı okuyucularla buluşturdu..
Kitabın temelini teşkil eden söyleşide meslektaşı Can Dündar’ın sorularını yanıtlayan Cem, şöyle sesleniyordu günümüze: “İnsanlarımız, Türkiye’nin geleceğine güvensinler; daha dikkatli olsunlar, kendilerine daha çok inansınlar. Biz bunları yapabiliriz, ben buna güveniyorum, topluma güveniyorum, insanıma ve insana güveniyorum. ”
“Hayat müthiş bir macera. Her insanın kendisiyle beraber olanlarla paylaştığı, ortaklaşa yaşadığı ve bir bakıma her insanın tek başına üstlendiği bir macera… Ben kendi payıma yapmak istediklerimi yaptım, bu macerayı çok güzel bir şekilde yaşadım” diyen İsmail Cem seslenişini şöyle sürdürüyor:

“Tabii zaman zaman zorlukları oldu, sıkıntıları oldu, ama bunlardan fazlaca şikayet etmeyi de başkalarına karşı haksızlık gibi görüyorum. Çünkü çok insan çok şey çekti Türkiye’de; bize düşmez kalkıp da kendi sıkıntılarımızı çok fazla abartmak…
Bundan sonra benim söyleyebileceğim; insanlarımız, Türkiye’nin geleceğine güvensinler; daha dikkatli olsunlar, kendilerine daha çok inansınlar. Geçmişe, kültürümüze sahip çıksınlar. Ama bunların tek başına yetmeyeceğini, dünyaya açıldığımız bir çağda yaşadığımızı da bilsinler. Dileğim toplumun, bireyin bu doğrultuda gelişmesi… Kavgayla hiçbir şeyin çözülemeyeceğinin bilinmesi… Sonuçta biz çok uzun mesafeden geliyoruz; nereden geliyoruz, nereye gitmekteyiz, bizim insanlık alemine getirebileceğimiz özgün katkı nedir? Bunları hep değerlendirmek ve düşünmek gerekiyor.
Biz bunları yapabiliriz, ben buna güveniyorum, topluma güveniyorum, insanıma ve insana güveniyorum.

Benzer Haberler

  • Benzer haber yok
Bu yazı için etiket yok

Yazarımız mehmetkarasu Hakkında

Yorumunuzu Bırakın

Yazıya yorumunuzu bırakabilir. Geri bildirim yapabilir. Eğer yorumları uzatkan takip etmek isterseniz yorumlara abone olabilirsiniz.

Posta adresiniz asla yayınlanmayacaktır. Gerekli olan alanlar * işareti ile belirtilmiştir.

Security Code:

Valid XHTML 1.0 Transitional Sitemap

Hatay Iskenderun ve Antakya ile ilgili bütün haberler özgün şekilde haber birimimiz tarafından yazılmaktadır


| Antakya | Iskenderun | Hatay |