HATAY'DAKİ DEPREMZEDELERE TOKİ MUAMMASI!

  • Yazar :Mustafa Özkoca
  • Eklenme Tarihi :26.04.2024 11:22

6 Şubat tepelerinin ardından 15 ay geçmesine rağmen 11 şehirde yaşanan deprem felaketinde en geride kalan ilimiz Hatay'da halen depremzedeler için yapılan TOKİ'lerde yerleşim muamması devam ediyor. 

Gaziantep Nurdağı, Kilis, Malatya Kahramanmaraş gibi depremin vurduğu yerlerde depremzedeler 4-5 aydan bu yana TOKİ'lerde otururken Hatay'daki depremzedeler henüz toki'lere yerleşemedi maalesef. 

Seçim öncesinde payas'ta dağıtılan TOKİ konutları depremden 2 yıl öncesinde inşaatına başlanılmıştı 3 yılda bitirilen inşaatlar hak sahiplerine verilirken bunların depremde alakası olmayan daha doğrusu deprem öncesindeki hak sahiplerine verilmesi gayet normal.

Yaşanılan deprem sonrasında Antakya Gülderen, defne Samandağ, Kırıkhanda depremzedeler için yapılan TOKİ'lerde birçoğu bitme aşamasına gelip anahtar teslimi için hak sahiplerine veriliyor ama kimse içine geçip gönül rahatlığıyla oturmadı henüz.

Çünkü hak sahiplerinin elinde sadece anahtar var, banka tarafından fiyatlandırma yapılmamış insanlar ne kadar ödeyecek bilmiyor.

Fiyatlandırma olmadığı ve banka ile sözleşme olmadığı için dask sigortası yapılamıyor, dolayısıyla elektrik, su, doğalgaz gibi bağlantılar yapılamıyor, söz konusu kurumlar evrak olmadığı için bağlantı yapmıyor.

Farz edelim bunlar gerçekleşti bu bağlantılar için bu kurumlardan abone teminat bedeli isteniyor bu maddi yükte depremzedeye yükleniyor.

Zaten Özel Afet bölgesi ilan edilmeyen Hatay'da hiç olmazsa depremzedelerden tokilerde ve rezerv alanlardaki ilk evlerden bir defaya mahsus abone ücret bedeli alınmazsa bu kurumlar batmaz, ama depremzedeler için az para değil elektrik su doğalgaz aboneliği 5 bini buluyor.

Öte taraftan depremden sonra eşya yardımı için depremzedeleri kuyruğa sıra sıra dizip eşya yardımı listesi yaptırıldı, fakat bunun da gerçekleşmediği gözlendi.

Depremde özellikle ağır hasarlı ve aninda yıkılan evlerinden hiçbir eşyasını çıkaramayan vatandaşlar kuru ve boş bir evi nasıl eşya ile dolduracak buda ayrı bir çile.

Hak sahipleri devlete borçlanıp, eşyaları borçlanarak alacak ondan sonra o evin içinde nasıl huzurla oturacak, biran önce bu sorunlara çözüm bulunmalı ve 15 aydır gurbette veya konteynerde yaşam mücadelesi veren Hataylılara yuvaya memleketinize dönün diyenler dönüşü biraz kolaylaştırmak için caba sarf etmelidir.

HAYIRLI CUMALAR.

ESEN KALIN...